Verden

Drar for å kjempe mot Assad

SYRIA: Mange hundre europeiske muslimer reiser til Syria for å bekjempe regimet til president Bashar Assad. Flere av dem er nå kvinner.

JAFFA (Dagsavisen): Historiene ligner hverandre: Forferdet over blodbadet, føler unge menn og kvinner et behov for å «gjøre noe». I det stille, og oftest uten å fortelle det til noen, flyr enkelte på egen hånd til Tyrkia for så å ta seg inn i krigssonen.

Slik er unge muslimer fra hele Europa blitt del av en av de mer grusomme krigene som nå utspiller seg i verden, der selv kjemiske våpen er en fare. Ofte kriger de med hardbarkede jihadister som har krigserfaring fra Afghanistan og Irak, og lever sammen med fundamentalistiske islamister.

Ifølge tysk etterretning kjemper trolig rundt 200 tyske statsborgere i Syria. Tallene fra Frankrike og Storbritannia er antatt å være i samme størrelsesorden. Også fra Norge har flere dratt, ifølge PST er det snakk om 30-40 nordmenn. Trolig har rundt 600 til 700 europeiske muslimer reist til Syria. Terrorforskeren Thomas Hegghammer anslår at mellom 50 og 100 av disse er kvinner.

- Det man ser nå er mer aktive kvinner, som gjerne reiser på eget initiativ og alene. Noen gifter seg der nede. De uttaler seg mye tydeligere om at de vil være med i kampen, sier Hegghammer til NRK.

Sist uke ble det kjent at to norske somaliske søstre har reist til Syria, faren forteller til NRK at døtrene sier de vil bidra til jihad.

Hellig krig

Ut over forferdelsen med blodbadet i Syria, der mer enn 120.000 mennesker hittil er blitt drept, er det klart at manges kall har en religiøs dimensjon. Sjeik Youssef al-Qaradawi, en av sunni-islams mer innflytelsesrike ledere, har lenge oppfordret til en hellig krig mot Assad og hans allierte fra den sjiamuslimske Hizbollah-geriljaen.

- Enhver muslim som kan kjempe, må gjøre det, sa han nylig i en preken på satellittkanalen al Jazeera.

- Vi må ikke stå på sidelinjen når Iran støtter regimet, fortsetter han, og beskriver det som i større grad er blitt en kamp der muslimer står mot muslimer.

Mange er også forferdet over at Vesten ikke har grepet inn for å stoppe blodbadet, og de er sterkt kritiske til USA. President Assad har ved en rekke tilfeller beskrevet muslimene som reiser til Syria som «terrorister», men for bare ti år siden, etter USAs angrep mot Irak, lot nettopp Assad militante islamister reise gjennom Damaskus for å kjempe i Bagdad. Da fryktet Assad ennå at et demokrati kunne befeste seg i Irak, noe som ville true hans regime. I dag er Tyrkia transittlandet på veien til krigsmarkedene.

Tvunget til sex

Sjeik Mohamad al-Arefe skapte sjokkbølger da han offentliggjorde en fatwa som beordret kvinner om å gi seksuelle tjenester til mennene som kjemper i Syria. Etterpå skal flere ha reist til Syria fra Tunisia, ifølge landets innenriksminister. Oppdraget ble kalt en «seksuell jihad», senere ble antallet kvinner som skal ha reist inn nedjustert til 15. Flere av dem sa etterpå at de ble tvunget til å ha sex med geriljaaktivistene.

Selv om også nordmenn har reist for å kjempe, har andre norske befunnet seg i skuddlinjen uten å ville det. Dags­avisen har hatt kontakt med en nordmann av syrisk-palestinsk bakgrunn som har levd gjennom krigshelvetet i flyktningleiren Yarmouk i Damaskus.

22-åringen fra Arendal, født og oppvokst i Norge, var i leiren da Assads krigshelikoptre bombarderte gatene og husene der.

- Min familie er i Norge, og jeg vil ut så raskt som mulig. Vi har knapt strøm her, skrev han i en beskjed. Han fortalte at han hadde gått ut niendeklasse i Norge, og så reist til Syria for seks år siden. Sist gang jeg hørte fra ham var i forrige måned da han skrev at han akkurat var blitt smuglet ut til Tyrkia.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen