Boris Johnsons rådgiver politianmeldt for karantenebrudd

Dominic Cummings' familiebesøk mens han var koronasmittet, kan ende med politietterforskning, og over en kvart million mennesker krever at han får sparken.

Av Fredrik Ljone Holst

En pensjonert kjemilærer sier han så Cummings og familien 12. april i byen Barnard Castle i Nord-England, skriver The Guardian og Mirror. På den tiden var Cummings etter eget utsagn fortsatt syk med koronasymptomer.

Den mektige politiske rådgiveren er i hardt vær etter at det kom fram at han trosset landets koronaregler da han reiste 42 mil fra London til Durham i stedet for å isolere seg hjemme. Formålet skal ha vært å besøke foreldrene hans så de kunne passe sønnen mens Cummings og kona var syke.

Småbyen Barnard Castle er et populært reisemål rundt tre mil fra Durham.

Les også: – Da skolene stengte, sendte vi barna til besteforeldrene (Dagsavisen+)

250.000 krever hans avgang

Johnson forsvarte Cummings på en pressekonferanse søndag, men presset mot den britiske statsministeren øker. I tillegg til at både biskoper og helsearbeidere mener Cummings må gå, kommer det skarp kritikk internt i partiet. 15 parlamentsmedlemmer ber sjefen kvitte seg med den omstridte rådgiveren, ifølge Sky News.

I løpet av to dager har over en kvart million mennesker skrevet under på et opprop med krav om at Cummings får sparken.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Kritikk fra lojal presse

Selv den ellers så regjeringsvennlige avisen Daily Mail spør nå «hvilken planet [Johnson og Cummings] er på».

En redaktør i Financial Times viser til at en nær medarbeider av tidligere statsminister Tony Blair en gang skal ha sagt at «hvis Mail og Guardian er enige, er det bare å gi seg med én gang».

Konservative The Telegraph topper på sin side forsiden med Johnsons utsagn om at Cummings «handlet ansvarlig, lovlig og med integritet».

Boris Johnson var selv koronasmittet: Boris Johnson utskrevet fra sykehus, men vender ikke tilbake på jobb med det første

Twitter-melding granskes

Også den ellers nøytrale statsadministrasjonen er dratt inn i bråket rundt Cummings. En melding på det britiske embetsverkets offisielle Twitter-konto ble søndag videreformidlet av 30.000 andre brukere i løpet av ni minutter søndag.

«Arrogant og støtende. Kan du tenke deg hvordan det er å jobbe med disse folkene som vrir på sannheten?», sto det i meldingen, som ble slettet etter få minutter. Nå skal det granskes hvem som la ut beskjeden på vegne av statsapparatet, som i likhet med her hjemme ikke skal opptre politisk.

Kommentar: «For at vi skal stagge neste pandemi, må du spise mindre kjøtt»