Ber 3,2 millioner evakuere fra tyfon i Japan

Én person er omkommet og flere enn 3,2 millioner mennesker er bedt om å evakuere som følge av den svært kraftige tyfonen Hagibis i Japan.

Flere timer før den verste delen av stormen var ventet å treffe land, ble det første dødsofferet registrert i Chiba, øst for Tokyo.

Mannen kjørte en liten lastebil som ble kastet rundt av en tornado som oppsto idet tyfonen nærmet seg. Han ble sendt til sykehus, men erklært død ved ankomst. I samme område var strømmen gått flere steder.

Chiba ble også rammet av en kraftig tyfon i september.

Lørdag ettermiddag lokal tid var til sammen 3,25 millioner japanere bedt om å evakuere på grunn av uværet. Flere enn 13.500 hadde oppsøkt tilfluktssteder for å være i sikkerhet mens tyfonen raser.

Les også: Færre migranter tar sjansen fra Libya

Verste på 60 år

Hagibis er ventet å treffe Tokyo lørdag kveld med vindkast på opptil 60 meter per sekund og ekstreme mengder regn, advarer Japans meteorologiske institutt. Vindhastigheten er langt over det som kvalifiserer som orkan i Atlanterhavet.

Ifølge varslingssystemet er tyfonen den første i kategorien «svært sterk» som vil treffe fastlandet rundt Tokyo siden systemet ble innført i 1991. Uværet kan bli det verste i hovedstadsområdet på 60 år, og det er ventet en halv meter regn på 24 timer.

– Hagibis er en uvanlig stor storm som er ventet å bringe med seg brutale vinder og voldsomme bølger, uttaler landets meteorologiske institutt.

Følg Dagsavisen på Facebook!

Innstilte fly

Tyfonen fikk alvorlige konsekvenser allerede før det begynte å blåse opp på fastlandet.

Japans Grand Prix i Formel 1 er avlyst. Det samme er flere store rugbykamper, og over 1.900 flyavganger er innstilt. Også tog og T-banesystemet var stanset i påvente av uværet.

Bilfabrikantene Toyota og Honda har stengt sine fabrikker, og supermarkeder hadde tomme hyller etter at mange innbyggere sikret seg forsyninger fredag.

Særlig eldre, handikappede og foreldre med små barn ble oppfordret til å forlate de berørte områdene tidlig før uværet nådde land.