Verden

Håpet om en våpenhvile mellom Israel og Hamas svinner

Frontene mellom Israel og Hamas er steile, og håpet om en våpenhvile ser ut til å svinne. Samtidig truer Israel med Rafah-offensiv innen kort tid.

Hamas møtte søndag igjen meglere fra Qatar, Egypt og USA søndag, etter at forhandlingene startet i Kairo dagen før.

Den palestinske gruppen er under hardt press fra USA, som vil at Hamas skal godta et forslag til våpenhvile som Israel har vært med på å utforme. CIA-direktør William Burns ankom Kairo fredag, ifølge egyptiske sikkerhetskilder.

Israels eget forhandlingsteam deltok ikke på møtene.

Søndag kveld forlot Hamas-delegasjonen Kairo og reiste til Doha for ytterligere konsultasjoner, opplyser en anonym tjenestemann, som er tett på forhandlingene, til nyhetsbyrået AFP.

Truer med Rafah-offensiv

Både Israel og Hamas har begge kommet med signaler som tyder på lite fremgang mot en våpenhvile i Gaza.

Israel forsvarsminister Yoav Gallant anklager Hamas for ikke å ville inngå en avtale med Israel og varsler aksjoner både i Rafah og resten av Gaza om kort tid.

– Vi erkjenner at det kommer faretruende signaler om at Hamas faktisk ikke har tenkt å følge noen avtale med oss. Det betyr handling i Rafah og på hele Gazastripen i nær framtid, sa Gallant.

Hamas har på sin side vært tydelige på at de ikke vil gå med på en våpenhvile som ikke får en slutt på Gaza-krigen.

– Staten Israel kan ikke godta dette. Vi er ikke klare til å akseptere en situasjon der Hamas-bataljoner kommer ut av sine bunkere, tar kontroll over Gaza igjen, gjenoppbygger sin militære infrastruktur og igjen truer Israels innbyggere, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu i et regjeringsmøte søndag.

Al Jazeera tatt av luften

Søndag besluttet Israel at den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera skal forbys i landet. Kanalen fortsatte sendingene sine noen timer etter kunngjøringen, men søndag ettermiddag ble kanalen tatt av luften.

Israel har lenge anklaget Al Jazeera for å være ensidig og partisk, og allerede for ti år siden tok daværende utenriksminister Avigdor Lieberman til orde for å forby kanalen å operere i Israel.

Al Jazeera avviser disse anklagene i en uttalelse søndag, hvor de fordømmer det de omtaler som en «israelsk kriminell handling» som bryter med menneskeretten om tilgang til informasjon

– Vi vil søke alle muligheter hos internasjonale og juridiske organisasjoner for å beskytte våre rettigheter og våre ansatte, opplyser kanalen.

Israelsk politi gjennomførte søndag ettermiddag et raid på et hotellrom i Jerusalem som fungerer som kontoret til Al Jazeera, ifølge Reuters.

Angrepene fortsetter

Samtidig fortsetter de israelske angrepene i ulike deler av Gaza. En journalist fra nyhetsbyrået AFP og flere øyenvitner forteller om granatangrep og skyting i området ved Gaza by nord i det palestinske området, samt et rakettangrep mot et hus i Rafah-området.

De israelske angrepene har så langt kostet over 34.600 palestinere livet, mens over 77.000 er såret. I tillegg er anslagsvis 10.000 savnet i ruinene i Gaza, ifølge det palestinske sivilforsvaret.

Mens forhandlingene pågår i Kairo har den amerikanske lederen for Verdens matprogram fastslått at Nord-Gaza nå er rammet av «fullskala hungersnød».

Både Hamas og Israel har kommet med uttalelser der de fastholder sine tidligere standpunkt og ikke viser tegn til å ville rikke seg.

Samtidig øker presset mot Netanyahu fra folket. Lørdag kveld var tusenvis av israelere samlet i Tel Avivs gater. Demonstrantene krever en avtale som kan få de israelske gislene i Gaza hjem. Høylytt kritikk av Netanyahu og krav om nyvalg preget også demonstrasjonen.

«Forhandlinger nå – deretter gå av», sto det på plakater som demonstrantene hadde med seg.

Les også: Israels regjering forbyr Al Jazeera

Mer fra Dagsavisen