Verden

Voldtektsdom mot Harvey Weinstein oppheves

En ankedomstol i New York har opphevet voldtektsdommen mot filmprodusent Harvey Weinstein. Domstolen mener at den opprinnelige rettssaken ikke var rettferdig.

Ankedomstolen sier at dommeren var forutinntatt i den banebrytende saken i 2020, da Weinstein ble dømt til 23 års fengsel.

Domstolen mener også at dommeren gjorde mange feil, som å la kvinner avgi vitnemål om spørsmål som ikke inngikk i saken. Retten har beordret en ny rettssak mot Weinstein.

«I rettssystemet har en tiltalt rett til å bare bli stilt ansvarlig for de lovbruddene de er tiltalt for, og derfor skal ikke anklager om tidligere handlinger ha noen tyngde hvis de kun brukes til å etablere tilbøyelighet for kriminelle handlinger», står det i kjennelsen, nedfelt av dommer Jenny Rivera for ankedomstolen i delstaten New York.

Dommeren i den opprinnelige saken forsterket feilbehandlingen ved å tillate et kryssforhør som framstilte Weinstein i et «svært forutinntatt lys», ifølge torsdagens kjennelse.

– Den eneste måten å rette opp disse grove feilene på er å holde en ny rettssak, heter det.

23 års fengsel

Beslutningen om å oppheve voldtektsdommen ble gjort med fire mot tre stemmer i ankeretten. Retten kom fram til at Weinstein ikke fikk rettferdig behandling.

I saken i 2020 ble den 72 år gamle filmprodusenten dømt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner.

Weinsteins advokat Arthur Aidala sier til The New York Times at torsdagens avgjørelse er en seier.

– Vi roser ankedomstolen for å verne om de mest grunnleggende prinsippene som en tiltalt skal ha i en rettssak, sier han.

– Dypt urettferdig

En gruppe kvinner, som slo seg sammen for å varsle mot Weinstein, sier opphevelsen av dommen fra 2020 er dypt urettferdig.

– Nyheten i dag er ikke bare nedslående, men dypt urettferdig. Men denne kjennelsen reduserer ikke gyldigheten av våre erfaringer eller vår sannhet, sier gruppen i en uttalelse.

– Vi skal fortsette å kjempe for rettferdighet for overlevende av voldtekt og seksuelle overgrep overalt.

Anklagernes advokat er også skuffet over kjennelsen.

– Dagens beslutning er et kjempestort steg tilbake i kampen for å ansvarliggjøre de som utøver seksuell vold. Retten aksepterer rutinemessig bevis for andre handlinger som ikke er oppført som egne tiltalepunkter, hvis de kan hjelpe til med å vise en jury hvordan tiltalte tenker eller opererer. Juryen ble instruert i denne informasjonens relevans og art i saken. Denne opphevelsen er tragisk, da den tvinger ofrene til å måtte lide seg gjennom nok en rettssak, sa advokat Douglas H. Wigdor, som representerer åtte av Weinsteins anklagere, ifølge CNN.

Ingen fri mann

Weinstein ble i en separat sak dømt til 16 års fengsel i California i fjor for voldtekt av en skuespiller i Los Angeles i 2013. Denne dommen er ikke opphevet, og filmprodusenten blir derfor sittende bak lås og slå.

Weinstein ble i sin tid regnet for å være blant Hollywoods mektigste menn, og anklagene mot ham ble startskuddet for MeToo-bevegelsen.

Det begynte med i 2017 med en artikkel i The New York Times, der en rekke kvinner sto fram og anklaget Weinstein for seksuell trakassering, overgrep og voldtekt.

I tiden som fulgte sto kvinner fra hele verden fram med historier om seksuelle krenkelser og overgrep. Som følge av delinger og varslingssaker måtte en rekke profilerte mannlige skuespillere, produsenter, næringslivsledere og politikere trekke seg fra sine jobber og verv.

Torsdagens oppsiktsvekkende snuoperasjon gjenåpner et smertefullt kapittel i USAs oppgjør med seksuelle overgrep utført av mektige personer. Mange kvinner kan bli nødt til å gjennomleve sine traumer på nytt i vitneboksen.Mer fra Dagsavisen