Verden

Stoltenberg: Uaktuelt å forlenge perioden som Nato-sjef

Jens Stoltenberg er helt trygg på at Nato kommer til å finne hans etterfølger innen han går av 1. oktober.

– Det er ikke aktuelt å forlenge perioden, sier Stoltenberg til NTB.

De siste dagene har enkelte medier spekulert på om Stoltenberg kan komme til å måtte utsette sin avgang enda en gang. Han er nå inne i sitt tiende år som Natos generalsekretær, og den opprinnelige perioden er forlenget flere ganger.

– Jeg er trygg på at Nato kommer til å finne en god etterfølger etter meg, sier han.

Nederlands statsminister Mark Rutte har seilt opp som den fremste kandidaten til å overta etter Stoltenberg. Han har støtte fra USA og Storbritannia, samt en rekke andre land.

Mulig Rutte-skepsis

Tyrkia og Ungarn har derimot gitt uttrykk for at de ikke ønsker Rutte. Nato-kilder NTB har snakket med, tror imidlertid de to landene prøver å bruke Rutte-motstanden som forhandlingskort.

Stoltenberg sier også at det har vært et privilegium å få lov til å lose Finlands og Sveriges Nato-medlemskap i havn. Mandag ble det svenske flagget for første gang heist foran Nato-hovedkvarteret i Brussel.

– Som nordmann er det ekstra hyggelig å få være den som får ønske to naboland velkommen. Det har vært en glede å jobbe tett med dem i denne prosessen, sier han.

Kostbart å trygge freden

Forsvarsbudsjettene til Nato-land har økt betydelig i årene med Stoltenberg ved roret. Han sier alliansen har gjennomgått sitt største løft på mange tiår, men det innebærer statsledere må knipe inn på andre viktige budsjettposter.

– Lykkes vi ikke med å trygge freden, lykkes vi ikke med klima eller arbeid eller sosial utjevning eller noe annet heller, sier Stoltenberg.

Dette er en konsekvens av at vi lever med Russland som nabo, et land som er villig til å bruke militær makt, bryte folkeretten og invadere naboland, ifølge Nato-lederen.

– Dessverre er det dyrt å leve i en farligere verden. Men det er enda dyrere å la være å investere i forsvaret, for det øker faren for konflikt.

Våpen, ikke hvite flagg

Stoltenberg understreker også at Ukraina trenger mer støtte – ikke hvite flagg og forhandlinger, slik pave Frans nylig foreslo. Ingenting tyder på at Russland har til hensikt å forhandle og godta Ukraina som en suveren stat, ifølge Natos generalsekretær.

– Hvis Ukraina slutter å slåss, så blir det ikke fred, det blir okkupasjon, sier Stoltenberg.

Mens Russland er fornøyd med pavens uttalelser, er de blitt skarpt kritisert av Ukraina og flere EU-land. Vatikanets utsending til Ukraina er blitt kalt inn på teppet.

Les også: Snart vil tusenvis av fattige nordmenn miste bostøtten og ekstra strømstøtte

Mer fra Dagsavisen