Verden

Ungarn vil ikke ha Rutte som Nato-sjef

Ungarns utenriksminister sier at landet ikke kommer til å støtte Nederlands statsminister Mark Rutte som Natos neste generalsekretær.

Rutte antas å være storfavoritt til å lede forsvarsalliansen etter nåværende Nato-sjef Jens Stoltenberg. USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland har allerede sendt signaler om at de støtter Rutte som kandidat.

Ungarn kommer derimot ikke til å støtte Rutte, sa utenriksminister Peter Szijjarto tirsdag da han fikk spørsmål om det fra journalister.

Ungarns støtte til Rutte ville være «bisarr», sa han.

– Vi kan definitivt ikke støtte valget av en person som tidligere ønsket å tvinge Ungarn på knærne, sa Szijjarto.

I 2021 sa Rutte at Ungarn ikke burde være medlem av EU. Uttalelsen hadde sammenheng med at Ungarn innførte en lov som forbyr promotering av LGBTQ-innhold til mindreårige.

En etterfølger etter Stoltenberg ventes å bli kunngjort for Natos toppmøte i Washington i juli. Men Natos regler slår fast at ingen leder kan utnevnes uten enstemmighet.

Ungarn er det siste Nato-landet som har gitt grønt lys for Sveriges medlemskap, etter mer enn ett år med forsinkelser, noe som har skapt frustrasjon blant de andre i alliansen. Ungarn er også det eneste EU-landet som fortsatt har nære bånd til Russland.

Les også: Han spår på konflikt mellom Russland og Nato hvis Ukraina taper krigen


Mer fra Dagsavisen