Verden

Zelenskyj sikret seg støtte for sin fredsplan på Balkan

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sikret støtte for sin fredsplan på et toppmøte for alle landene på Balkan, inkludert Serbia.

– Russlands uprovoserte militærangrep på Ukraina er stadig den største trusselen mot europeisk sikkerhet og internasjonal fred, heter det i slutterklæringen etter møtet i Albanias hovedstad Tirana onsdag.

Erklæringen ble undertegnet av Serbias prorussiske president Aleksandar Vucic, i tillegg til presidentene for Kosovo, Moldova og Nord-Makedonia og statsministrene fra Albania, Bosnia, Bulgaria. Kroatia og Romania.

Alle forpliktet seg også til å delta på et fredsmøte i Sveits til våren, der Zelenskyjs fredsplan skal drøftes. Planen er basert på krigserstatninger, rettsforfølgelse av krigsforbrytelser og at alle russiske styrker trekkes ut av ukrainsk territorium.

Landene fordømmer også at russerne arrangerer russisk valg i de okkuperte områdene.

– Vi fordømmer på det sterkeste alle russiske forsøk på å avholde valg i de midlertidig okkuperte territoriene i Ukraina, som innebærer en klar krenkelse av folkeretten, heter det i slutterklæringen.

Russland holder presidentvalg i mars, og valget skal etter planen også holdes i områdene Russland i 2022 annekterte i Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja, samt Krim som ble annektert i 2014.

Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Han har en lang «fiende-liste» (+)

Les også: Tysk general advarer Putin: – Vil bli slått av Nato

Mer fra Dagsavisen