Verden

Biden vant i Michigan, men mange proteststemmer

Donald Trump og Joe Biden vant som ventet nominasjonsvalgene i Michigan, men blant Demokratene stemte mange blankt i protest mot USAs støtte til Israel.

Donald Trump ser ifølge foreløpige resultater ut til å ha sikret seg rundt 68 prosent av stemmene i Republikanernes nominasjonsvalg.

Det er i så fall lavere oppslutning enn i de siste meningsmålingene , som tydet på at han ville få nærmere 80 prosent av stemmene.

Utfordreren Nikki Haley ser ut til å ha fått i underkant av 27 prosent av stemmene, men som ventet var hun sjanseløs mot Trump i Michigan.

Proteststemmer

Heller ikke blant Demokratene var det knyttet særlig spenning til utfallet. President Joe Biden ser ifølge foreløpige resultater ut til å ha fått nærmere 82 prosent av stemmene.

Michigan har en stor gruppe velgere med arabisk bakgrunn, og på forhånd var det knyttet en viss spenning til om mange av disse ville avgi proteststemme på grunn av Bidens våpenstøtte til Israel.

Israels krigføring på Gazastripen har ført til sterke protester i delstaten, der aktivister i flere uker har mobilisert for å få folk til merke stemmesedlene «uforpliktet».

Tredobling

Da rundt halvparten av stemmene var talt opp onsdag norsk tid, viste det seg at nærmere 60.000 demokrater hadde stemt blankt. Dette er nesten tre ganger så mange som vanlig.

I forkant av tidligere presidentvalg er det blitt avgitt rundt 20.000 blanke stemmer i Demokratenes nominasjonsvalg i Michigan, ifølge Washington Post.

Det skjedde både da Barack Obama var Demokratenes eneste kandidat i 2012, da Hillary Clinton og Bernie Sanders kjempet om nominasjonen fire år senere og da Sanders utfordret Biden i 2020.

– Bevegelsen vår gikk seirende ut i kveld. Dette overgikk våre forventninger, heter det i en uttalelse fra kampanjen Listen to Michigan.

Advarte

Michigans guvernør, demokraten Gretchen Whitmer, advarte før nominasjonsvalget partiets velgere mot å vende ryggen til Biden.

Biden gjenerobret vippestaten fra Republikanerne da han vant over Trump i presidentvalget i 2020. Alt tyder på at det er disse to som i november møtes til omkamp.

Haley har rett nok ikke gitt opp håpet om å bli Republikanernes kandidat, selv om hun også tapte klart mot Trump i sin egen hjemstat South Carolina.

– Det er bare en håndfull delstater som har stemt, sa hun til CNN tirsdag.

Åpent utfall

Skulle Haley lykkes med å bli Republikanernes kandidat, vil det i så fall være dårlig nytt for Biden.

Gjentatte meningsmålinger viser at Haley vil vinne over Biden med klar margin og trolig sikre seg rundt 58 prosent av stemmene.

Dersom Trump og Biden møtes til dyst i november, er utfallet langt mer åpent.

Et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene gir Trump et knapt forsprang på rundt 2 prosentpoeng, men mye kan skje de kommende ni månedene.

Helsetilstanden

Helsetilstanden til de to kandidatene, 81 år gamle Biden og 77 år gamle Trump, blir sett på som en usikkerhetsfaktor.

Det samme er utsiktene til fellende dom i en av de mange rettssakene Trump står oppe i.

Gjentatte uttalelser fra Bidens side den siste tiden har skapt bekymring hos mange velgere, som da han under et valgmøte i New York fortalte at han i 2021 hadde snakket med Helmut Kohl. Tysklands tidligere statsminister hadde da vært død i fire år.

Biden blandet også nylig sammen Egypts og Mexicos president, og meningsmålinger har vist at tre av fire amerikanske velgere nå er bekymret for presidentens fysiske og mentale helse.

Usikre

Blant demokrater sier annenhver velger at de er usikre på om Biden har den nødvendige mentale og fysiske helsen til å få en ny presidentperiode.

61 prosent av velgerne er også bekymret som følge av alle rettssakene Trump står midt opp i, og 48 prosent stiller spørsmål ved om han er mentalt og fysisk skikket til å få en ny fireårsperiode i Det hvite hus.

Bekymringene til tross, alt tyder nå på at det er disse to aldrende mennene USA må velge mellom i november.

Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Han har en lang «fiende-liste» (+)

Les også: Ekspert: – Én ting blir mer og mer klart for meg om Donald Trump

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen