Verden

Røde Kors vil finne ut hva som har skjedd med 23.000 savnede i krigen i Ukraina

23.000 mennesker har forsvunnet i Russlands angrepskrig i Ukraina de siste to årene. Røde Kors jobber for å finne ut hva som har hendt med dem.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sa mandag at de forsøkte å finne ut om de var blitt tatt til fange, drept eller hadde mistet kontakten med familie og kjente etter å ha flyktet fra hjemmene sine.

Etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022, opprettet ICRC byrået Central Tracing Agency (CTA). Byrået er dedikert til å lete etter savnede på begge sider i konflikten.

– Ikke å vite hva som har hendt med en man er glad i, er uutholdelig, men det er den tragiske virkeligheten for tusenvis av familier som lever med konstant smerte, sier CTA-sjef Dusan Vujasanin.

Mange får ikke svar

I løpet av de to siste årene har ICRC mottatt mer enn 115.000 telefoner eller andre typer forespørsler fra familiemedlemmer som desperat forsøker å finne ut hva som har skjedd med sine savnede slektninger.

Hittil har organisasjonen bidratt til å gi informasjon til 8000 familier, ifølge dem selv. Vujasanin understreker imidlertid at det er svært mange familier som står uten spor om hva som har skjedd med slektningene.

Les også: «Pensjonsbibelen»: Eksperten gir deg alt du må vite

Første oppdrag på 30 år

Letebyrået CTA ble først opprettet for over 150 år siden. Krigen i Ukraina er det første oppdraget byrået har hatt på mer enn 30 år og er den største operasjonen siden andre verdenskrig.

ICRC understreker at familier har rett i henhold til folkeretten å vite hva som har hendt med slektninger, og at mennesker som holdes av en part i konflikten, må behandles humant – også de døde.


Mer fra Dagsavisen