Verden

Flertall for riksrettssak mot USAs sikkerhetsminister

Det republikanske flertallet i Representantenes hus reiser riksrettstiltale mot sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas for håndteringen av innvandringssituasjonen på Mexico-grensa.

Riksrettstiltalen ble vedtatt med 214 stemmer mot 213. Det skjedde en uke etter at en tilsvarende avstemning strandet fordi en republikansk kongressrepresentant ikke var til stede.

Republikanerne anklager ham for å ikke håndheve amerikanske innvandringslover, og sier at dette har ført til at rekordmange innvandrere ulovlig har krysset grensa mellom Mexico og USA siden Joe Biden ble president i 2021.

I tillegg mener de at Mayorkas har løyet for Kongressen.

Valgkampsak

Den voldsomme pågangen på grensa er sentralt i valgkampbudskapet til ekspresident Donald Trump.

Avstemningen skjer en uke etter at republikanerne i Senatet på oppfordring fra Trump avviste en tverrpolitisk avtale om grensetiltak.

På forhånd hadde avtalens støttespillere, blant dem den republikanske senatslederen Mitch McConnell, omtalt den som den mest omfattende endringen i grensepolitikken på flere tiår.

Biden fordømmer

Det er høyst usannsynlig at Mayorkas vil bli avsatt når Senatet stemmer over tiltalen, da Demokratene har flertall der.

Biden fordømmer riksrettstiltalen.

– Historien vil ikke se pent på republikanerne i Huset og deres vulgære og grunnlovsstridige partiske handling, som retter seg mot en hederlig offentlig tjenesteperson for å spille smålig politisk spill, sier han i en uttalelse.

Les også: Haley tordner etter Trump-utspill: – Ikke vær på lag med en bølle

Les også: Trump-rådgiver vil dele Nato inn i et A- og B-lag

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen