Verden

Eksplosjoner har rammet gassrørledning i Iran

To eksplosjoner har rammet stamnettet av gassrørledninger i Iran. Landets oljeminister sier årsaken er «sabotasje og terrorhandlinger».

– Denne terrorsabotasjen skjedde klokken 1 natt til onsdag og rammet det nasjonale nettet for gassoverføring i to regioner, sier minister Javad Owji til en statlig TV-kanal.

En av eksplosjonene skjedde ved byen Borujen i den sørvestlige Chahar Mahaal og Bakhtiari-provinsen, rundt åtte mil sørvest for storbyen Isfahan. Den andre inntraff ved Safashahr i provinsen Fars, rundt 25 mil lenger sørøst.

– Vi var forberedt på slik sabotasje rundt årsdagen for den iranske revolusjonen 11. februar og har endret konfigurasjonen i nettet for å motvirke fiendenes mål om å kutte gassen til viktige provinser, fortsetter oljeministeren.

Den 1270 kilometer lange rørledningen er en del av det iranske stamnettet av gassledninger. Den starter i Asaluyeh, en by ved Persiabukta som er knutepunktet for offshore-feltet South Pars, og strekker seg nordover mot byer ved Kaspihavet.

Ifølge statlige medier ble gassforsyningen i minst tre provinser berørt: Nord-Khoresan i nordøst, Lorestan i vest og Zanjan i nordvest.

Distribusjonssjefen i det nasjonale gasselskapet avviser på sin side meldinger om at industri og andre bedrifter i noen provinser mistet gassen. Han sier det var snakk om midlertidige innskrenkninger i forbindelse med planlagt vedlikehold.

Owji sier noen landsbyer nær den skadde gassledningen er de eneste som har mistet forsyningene, men at dette vil bli rettet i løpet av dagen.

Les også: Israel må stoppe sin aggresjon nå. Før det er for sent


Mer fra Dagsavisen