Verden

Eksplosjonsartet brann på Liseberg – milliardsatsing totalskadd

Et nytt badeland er totalskadd etter en voldsom brann ved fornøyelsesparken Liseberg i Göteborg. Én mann er savnet, og en rekke andre fikk lettere skader.

Planen var at badelandet Oceana skulle åpne til sommeren. I stedet ligger anlegget nå i ruiner.

Brannen brøt ut ved 10-tiden mandag, og på ettermiddagen brant det fortsatt. 16 personer fikk lettere skader, men alle kunne etter hvert forlate sykehuset igjen.

Én mann som jobbet på anlegget, er meldt savnet. Politiet er usikker på om han faktisk var på brannstedet, men leting etter ham har pågått gjennom dagen.

– Det er forferdelig, det som har skjedd. Det er en stor tragedie, sier presseansvarlig Amelie Winberg for entreprenør NCC.

Uklart

Det er uklart hva som forårsaket brannen, men NCC mistenker at den har oppstått i forbindelse med arbeid på byggeplassen.

Politiet etterforsker hendelsen som en arbeidsulykke og allmennfarlig uaktsomhet, ifølge Expressen.

Bilder fra åstedet viste hvordan brannen plutselig utløste en eksplosjon. En trykkbølge skal ha beveget seg gjennom en vannsklie, ifølge Göteborgs-Posten.

– Det ligner ikke noe annet, sier brannekspert Jan Wisén om brannforløpet til avisa.

Han mener det kan ha vært en såkalt røykgasseksplosjon som fikk brannen til å eskalere. En annen mulighet er at en gassflaske eksploderte.

Flere bygg evakuert

Flere bygninger i området ble evakuert på grunn av den svarte røyken fra brannen, blant annet et bygg med kontorlokaler.

Også hotellet Liseberg Grand Curiosa, som ligger vegg i vegg med Oceana, ble evakuert.

Innbyggere i området ble bedt om å holde seg innendørs og stenge vinduer og ventilasjonsanlegg.

Liseberg-sjef Andreas Andersen sa at de jobbet med å få klarhet i hva som hadde skjedd og at de bisto redningsarbeidet på stedet.

Milliardsatsing

Badeanlegget var på 13.600 kvadratmeter, inkludert rundt 6000 kvadratmeter med basseng innendørs og 4000 kvadratmeter utendørs.

– Vi hadde kommet ganske langt. Det var planlagt sluttbefaring i april, og vi fylte bassengene forleden uke, sier presseansvarlig Winberg i NCC.

Ifølge tidligere opplysninger fra Liseberg var det anslått at badeanlegget ville koste 1,2 milliarder svenske kroner.

Mellom 30 og 40 brannfolk deltok i slukningsarbeidet mandag ettermiddag. Redningstjenesten ventes å være på stedet hele natten og også tirsdag.

Les også: Haley: – Ikke vær på lag med en som dreper sine motstandere

Mer fra Dagsavisen