Verden

Den svensknorske astronauten Marcus Wandt er tilbake på jorda

Kapselen med den svensknorske astronauten Marcus Wandt og tre andre landet i havet utenfor Florida fredag.

Om bord sammen med Wandt var italienske Walter Villadei, tyrkiske Alper Gezeravci og spansk-amerikanske Michael López-Alegria. De har vært på Den internasjonale romstasjonen (ISS) siden slutten av januar.

43 år gamle Wandt vokste opp utenfor Karlstad i Sverige, men moren bor på Gjøvik. Han er den første med norsk statsborgerskap i verdensrommet. To svenske astronauter har vært i verdensrommet før ham.

Hjemreisen skulle egentlig ha startet lørdag, men den ble utsatt til onsdag på grunn av dårlig vær. I 14.30-tiden fredag var Wandt og de tre andre tilbake på jorda. Ferden hjem tok 40 timer.

Alle astronautene oppgis å ha det bra, ifølge Expressen. De skulle få komme ut av kapselen etter at et fartøy plukket opp kapselen.

Wandt ble den første Esa-astronauten på et kommersielt oppdrag da han og kollegene ble skutt opp i et Crew Dragon-fartøy med en Falcon 9-bærerakett fra SpaceX 19. januar. De ankom romstasjonen ISS etter en innflyvning som tok 36 timer og utførte ulike vitenskapelige eksperimenter på oppdrag fra firmaet Axiom Space.

Mer fra Dagsavisen