Verden

Sverige avslutter Nord Stream-etterforskning – Tyskland fortsetter

Svenske myndigheter avslutter etterforskningen av sabotasjen mot gassrørledningene Nord Stream 1 og 2. Samtidig fortsetter den i Tyskland og Danmark.

Årsaken er at svensk påtalemyndighet mener at Sverige ikke har jurisdiksjon til å forfølge saken videre.

– Den tyske etterforskningen fortsetter, og på grunn av diskresjonen som gjelder for internasjonalt rettssamarbeid, kan jeg ikke kommentere ytterligere samarbeidet vi har hatt, sier etterforskningsleder Mats Ljungqvist onsdag.

Ifølge Ljungqvist kan han av samme grunn ikke komme med flere kommentarer til konklusjonene som er trukket av den svenske etterforskningen, eller om det finnes noen mistenkte i saken.

Dansk politi varsler oppdatering

Både Sverige, Danmark og Tyskland har etterforsket eksplosjonene utenfor Bornholm som ødela de to rørledningene i september 2022. Men det er kommet få opplysninger om hva som er avdekket.

Dansk politi sier onsdag at de regner med å komme med informasjon om sin etterforskning innen kort tid.

– Den danske etterforskningen er fortsatt ikke endelig avsluttet, men vi forventer at vi kan komme med en melding innen kort tid, sier Københavns Politi onsdag.

I Sverige har eksplosjonene blitt etterforsket som grov sabotasje.

Svensk sikkerhetspoliti – Säpo – påpeker at etterforskningen ble innledet for å finne ut om sabotasjen var rettet mot Sverige og svenske sikkerhetsinteresser.

– Etterforskningen har kunnet påvise at dette ikke var tilfelle, skriver Säpo i en pressemelding. Der oppgis det også at etterforskningen har skjedd i samarbeid med andre land som etterforsker hendelsen.

Fraktet russisk gass

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 ble bygget for å frakte russisk gass fra Russland til Tyskland. Russiske Gazprom er den største eieren, men også tyske, franske og nederlandske selskaper er involvert på eiersiden.

Ifølge lekkasjer til tyske medier peker flere spor i retning av Ukraina. Ukraina har på sin side anklaget Russland for å stå bak.

Russland har krevd en uavhengig etterforskning av sabotasjeaksjonen. Tirsdag uttalte Kremls talsmann Dmitrij Peskov at Russland gjentatte ganger har bedt om opplysninger om hva etterforskere i vestlige land har avdekket, uten at de har fått innsikt i saken.

Les også: Peker på Putins neste mål: – Vi må være klare

Les også: Forfatter om Putin-frykt: – Nato er fortsatt verdens mektigste

Mer fra Dagsavisen