Verden

Trump utestenges fra primærvalget i Maine

Nok en amerikansk delstat nekter Donald Trump å delta i Det republikanske partiets primærvalg. Men saken er neppe avgjort før USAs høyesterett har sagt sitt.

Maines delstatsminister Shenna Bellows, en demokrat, slår fast at Trump ga ordre om, kjente til og støttet angrepet på Kongressen 6. januar 2021. Hun viser til en bestemmelse i grunnloven der det heter at folkevalgte som har gjort seg skyldige i opprør ikke kan inneha et offentlig verv.

Også i delstaten Colorado har 77-åringen blitt nektet å stille i Republikanernes primærvalg av samme grunn. Der var det delstatens øverste domstol som fattet beslutningen. Men begge beslutningene vil trolig bli utfordret rettslig og endelig avgjort av USAs høyesterett.

Har aldri skjedd før

Bellows sier det ikke er en enkel beslutning hun har tatt og viser til at det aldri før har skjedd at en delstatsminister har nektet en presidentkandidat å stille på grunnlag av bestemmelsen i grunnloven. Men hun tilføyer:

– Jeg er også oppmerksom på at ingen presidentkandidat noen gang har deltatt i et opprør.

Hun opplyser imidlertid at beslutningen ikke vil være gyldig før en eventuell rettslig klage er avgjort, skriver nyhetsbyrået AFP.

Angrepet på Kongressen skjedde for å hindre den endelige, formelle godkjenningen av valgresultatet fra november 2020, der demokraten Joe Biden vant over den sittende presidenten.

Delstatsminister Shenna Bellows i Maine har konkludert med at Donald Trump ikke kan delta i primærvalget.

Varsler klage

Trumps valgkampstab er ikke uventet svært kritisk til beslutningen i Maine og varsler en klage.

– Det vi nå ser er forsøk på å stjele ett valg og nekte amerikanske velgere å velge, sier talsmann Steven Cheung.

Torsdag, samme dag som Bellows kunngjorde sin beslutning, kom Californias valgmyndighet til motsatt konklusjon. Trump får derfor stille når republikanerne der skal velge hvem de ønsker som sin presidentkandidat.

Tidligere i uka ble det også besluttet at Trump får stille til primærvalg i vippestaten Michigan.

Trump er så langt favoritt til å bli republikanernes kandidat og utfordre president Biden neste år.

Les mer om Donald Trump

Mer fra Dagsavisen