Verden

LHBT-bevegelse forbys i Russland og stemples som ekstremister

Russlands høyesterett slår fast at russiske LHBT-aktivister bør stemples som ekstremister, noe homofile og transpersoner frykter vil føre til rettsforfølgelse.

Retten har godkjent en forespørsel fra justisdepartementet om å anerkjenne den internasjonale LHBT-bevegelsen som ekstremistisk og forby dens aktiviteter, opplyser en Reuters-journalist som var til stede i rettssalen.

Avgjørelsen er den siste av flere restriksjoner på uttrykk for seksuell legning og kjønnsidentitet i Russland.

Allerede har landet innført lover som forbyr promotering av «ikke-tradisjonelle» seksuelle forhold og juridisk og medisinsk endring av kjønn.

President Vladimir Putin har lenge jobbet for å fremme et bilde av Russland som vokter av «tradisjonelle moralske verdier» i motsetning til et «dekadent Vesten».

I en tale i fjor sa Putin at Vesten var velkommen til å godkjenne «trender» som å tillate «flere titalls kjønn og homofile parader», men at de ikke har rett til å påtvinge andre land det samme.

Høyesteretten brukte kun litt over to timer på avsi sin kjennelse i saken. Saken var lukket for mediene, men journalister fikk komme inn i rettssalen for å høre avgjørelsen.

Over 100 grupper er allerede forbudt i Russland og stemplet som «ekstremistiske». Det gjelder blant annet Jehovas vitner og organisasjoner knyttet til opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. Forbud har tidligere blitt brukt som begrunnelse for flere pågripelser.

Mer fra Dagsavisen