Verden

Nederlandsk ytre høyre-politiker angrepet – igjen

Thierry Baudet, leder for det nederlandske ytre høyre-partiet Forum for Demokrati, ble mandag angrepet for andre gang på kort tid.

40-åringen snakket til en folkemengde på en bar i byen Groningen da angrepet skjedde. Hendelsen skjer to dager før nederlenderne går til valgurnene.

Bilder og videoer lagt ut på X, tidligere Twitter, viser Baudet som hilser på folk i mengden da en mann plutselig slår politikeren tre ganger i hodet med det som ser ut som en ølflaske.

Baudet blir umiddelbart eskortert ut av baren, mens gjerningsmannen ble lagt i bakken av folk på stedet. Han ble senere pågrepet av politiet.

Angrepet med paraply

– Baudet er kjørt til sykehus, og det ser ut til å gå bra med ham, skriver partiet hans i et innlegg på X.

40-åringen grunnla partiet Forum for Demokrati i 2016 og ble året etter valgt inn i den nederlandske nasjonalforsamlingen.

Partiet fikk for alvor vind i seilene i 2019, og Baudet har siden fremmet en rekke konspirasjonsteorier og markert seg som en ihuga Russland-venn.

Forrige måned ble 40-åringen angrepet av en mann med paraply mens han gjestet universitetet i Gent i Belgia. Baudet ble også da slått i hodet og skal ha fått en lett hjernerystelse.

Vekker vonde minner

Angrepene har utløst sterke reaksjoner fra nederlandske politikere fra begge sider av politikken, og flere har tatt til orde for bedre sikkerhet rundt fremtredende politikere.

Avtroppende statsminister Mark Rutte kaller angrepene helt uakseptable.

– Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Ikke rør politikere, skriver han på X.

Rutte skriver videre at han har vært i kontakt med Baudet for å ønske ham god bedring.

Angrepene har også vekket vonde minner hos flere om drapet på Pim Fortuyn, en populistisk og innvandringsfiendtlig politiker som ble drept på åpen gate i 2002.

Drapsmannen Volkert van der Graaf, en dyre- og miljøaktivist, ble pågrepet på stedet og senere dømt til 18 års fengsel. I 2014 ble han prøveløslatt.

Mer fra Dagsavisen