Verden

FN-domstol krever at etniske armenere får returnere til Nagorno-Karabakh

Aserbajdsjan må la etniske armenere få returnere til den omstridte regionen Nagorno-Karabakh på en trygg måte, krever FNs øverste domstol.

Kjennelsen til Den internasjonale domstolen (ICJ) kom fredag.

En svært stor del av befolkningen i Nagorno-Karabakh flyktet da Aserbajdsjan tok full kontroll over regionen i en lynoffensiv i september. De aller fleste av de 120.000 innbyggerne var etniske armenere.

Folkerettslig regnes Nagorno-Karabakh som en del av Aserbajdsjan. Men inntil september hadde regionen i flere tiår vært kontrollert av separatister med støtte fra Armenia.

Det er Armenia som har brakt saken inn for Den internasjonale domstolen, som holder til i Haag i Nederland. Domstolens kjennelser er formelt sett bindende, men den har ingen maktmidler som kan brukes til å tvinge land til å følge ordrer.

Armenia mener befolkningen i Nagorno-Karabakh er blitt utsatt for etnisk rensing. Landet ønsker at ICJ skal hindre Aserbajdsjan i å fordrive de få armenerne som fortsatt er igjen i Nagorno-Karabakh.

Anklagen om etnisk rensing avvises av Aserbajdsjan. Tvert imot sier aserbajdsjanske myndigheter at de oppfordrer etniske armenere til å komme tilbake.

ICJ krever at innbyggerne uhindret og raskt må få returnere på en trygg måte.

Mer fra Dagsavisen