Verden

Offiser i Kongo dømt til døden

En oberst er dømt til døden av en militærdomstol i Kongo etter at 56 personer ble drept i en demonstrasjon mot FN i byen Goma 30. august.

Den opprinnelig fredelige demonstrasjonen utartet raskt, og regjeringshæren skal ha brukt skarpe skudd for å bryte opp demonstrantene. Human Rights Watch (HRW) kalte hendelsen en massakre.

En oberst som var leder for regjeringshærens avdeling i byen, ble holdt ansvarlig og dømt til døden av militærdomstolen mandag. Det er ikke utført henrettelser i Kongo de siste 20 årene, og dommene blir systematisk omgjort til livstid i fengsel.

Tre andre regjeringssoldater ble dømt til fengsel i ti år. To andre tiltalte, deriblant oberstens nestkommanderende, ble frifunnet. Forsvarerne til de dømte sier de vil anke.

FNs fredsbevarende styrke i Kongo (Monusco) har siden i fjor gjentatte ganger blitt gjenstand for protester fordi de ikke makter å beskytte sivilbefolkningen mot voldelige militser. Demonstrasjonen utenfor FN-hovedkvarteret i Goma 30. august ble organisert av den kristne Wazalendo-sekten.

I juli 2022 ble over 15 mennesker drept i protester mot Monusco i Goma og Butembo, blant dem tre soldater i den fredsbevarende styrken.


Mer fra Dagsavisen