Verden

Amerikansk senator siktet i korrupsjonssak

Den demokratiske senatoren Robert Menendez er sammen med sin kone siktet for å ha tatt imot bestikkelser.

Den demokratiske senatoren Robert Menendez er sammen med sin kone siktet for å ha tatt imot bestikkelser.

Senatets demokratiske leder Chuck Schumer sier fredag kveld at Menendez vil midlertidig gå av som leder av utenrikskomiteen «til saken er løst».

New Jersey-senatoren er siktet for korrupsjon i forbindelse med sitt forhold til tre forretningsmenn i delstaten, ifølge den føderale påtalemyndigheten.

Under en ransaking i senatorens hjem ble det funnet gullbarrer til en verdi av 100.000 dollar og 450.000 dollar i bortgjemte kontanter. I tillegg ble det funnet en luksuriøs Mercedes-Benz kabriolet på eiendommen hans, som senatoren skal ha fått av en av forretningsmennene.

Menendez avviser i en uttalelse fredag anklagene, som han omtaler som en svertekampanje. Han sier han ikke vil la seg påvirke av «grunnløse beskyldninger» og vil fortsette med sitt viktige arbeid. Også hans kone avviser skyld i saken.

Tusenvis av dollar

Den nye siktelsen mot den nå 69 år gamle senatoren kommer nesten seks år etter at en annen kriminalsak mot ham ble stanset av en låst jury, der medlemmene ikke klarte å bli enige. De to sakene er forskjellige og omfatter ulike forhold.

Statsadvokaten på Manhattan beskyldte de siktede for å ha tatt imot tusenvis av dollar i bestikkelser. Som motytelse skal Menendez ha brukt sin makt og innflytelse til å beskytte og berike forretningsfolkene.

Han skal også ha brukt sin innflytelse til fordel for egyptiske regjeringen.

Flere siktelser

Han selv, kona og de tre forretningsmennene er siktet for både bestikkelser og bedrageri.

Menendez og kona er også siktet for utpressing. Dersom de blir funnet skyldig, kan den alvorligste av anklagene medføre opptil 20 års fengsel.

Menendez står på valg neste år, dersom han vil forsøke å forlenge sin allerede 30 år lange karriere i Washington. Demokratene har i dag et knapt flertall i Senatet.


Mer fra Dagsavisen