Verden

Mann (39) skutt og drept i Stockholm

En 39 år gammel mann ble lørdag kveld skutt og drept på åpen gate i Råcksta vest i Stockholm. Det er det sjuende skytedrapet i Sverige på ti dager.

Mannen fikk livreddende førstehjelp på stedet før han ble fraktet til sykehus, der han ble erklært død. Han ble funnet utendørs i et boligområde, og beboere sier de hørte flere skudd.

– Det var ganske mange. Fem, seks skudd. Så en pause og deretter to til, sier en av dem til Aftonbladet.

Politiet har startet drapsetterforskning. Politiet har ennå ikke pågrepet noen for drapet, men har iverksatt en større politijakt. I løpet av natten har politiet de også snakket med en rekke beboere.

Kan være gjengrelatert

Expressen skriver at politiet har en formening om hvem mannen som er skutt, er, og de utelukker ikke at drapet henger sammen med den siste tidens skytinger og gjengvold.

Politiets pressetalsperson Per Fahlström beskriver etterforskningsarbeidet som «omfattende», og sier også at det kan ha vært flere gjerningsmenn.

Flyktet på mopeder

Ifølge avisa forteller vitner på stedet at gjerningspersonene flyktet fra stedet på fire mopeder, og ifølge politiet var det både mopeder og biler involvert.

Innbyggere i området forteller til Aftonbladet at både politipatruljer og politihelikoptre er til stede i området. Nødetatene oppgir at det var uoversiktlig på stedet og mange folk.

Etter skytingen samlet gråtende folk seg på gata ved åstedet, skriver Expressen.

---

Fakta om vold i Sverige den siste tiden

Her er en oversikt over hovedpunktene i den pågående gjengkrigen i Sverige og den siste tidens voldshendelser.

 • Den siste voldsopptrappingen i Uppsala og Stockholm knyttes blant annet til en intern konflikt i en kriminell gjeng kalt Foxtrot-nettverket.
 • Nettverkets leder er Rawa Majid fra Uppsala, også kalt Den kurdiske reven. Han har flyttet til Tyrkia, der han har fått statsborgerskap, og er etterlyst for grov narkotikakriminalitet og drapsplanlegging.
 • Personer med tilknytning til Foxtrot-nettverket er mistenkt for å ha rekruttert 14-15-åringer for så å gi dem våpen og bedt dem om å skyte.
 • Nettverket ligger også i konflikt med en annen kriminell gjeng kalt Dalen-nettverket.
 • Onsdag 6. september: Fem svenske statsborgere er involvert i en skuddveksling i Istanbul. Ifølge svenske medier har hendelsen tilknytning til gjengvolden i Sverige. De er varetektsfengslet i Tyrkia.
 • Torsdag 7. september: En kvinne i 60-årsalderen blir om natten drept i sin egen bolig i Uppsala. Politiet har bekreftet at hun var moren til en gjengkriminell mann.
 • Mandag 11. september: En 13-årig gutt blir funnet skutt og drept i et skogsområde i Haninge sør for Stockholm. Han ble meldt savnet i helgen.
 • Tirsdag 12. september: En 23 år gammel mann blir skutt og drept i en trappeoppgang i et boligområde i Uppsala. Mannen var nabo til en gjengkriminell. Politiet sier han var på vei til jobb.
 • Onsdag 13. september: En mann i 20-årene blir skutt og drept i Vasastan i Stockholm.
 • Torsdag 14. september: En tenåringsgutt dør etter å ha blitt funnet skutt i Västertorp sør for Stockholm.
 • Lørdag 16. september: En 39 år gammel mann blir skutt og drept i Råcksta i Vällingby vest i Stockholm.
 • I tillegg har det i løpet av uken vært to skytinger i Uppsala og to i Norrköping uten at noen ble skadd. Det har også vært en eksplosjon utenfor et bolighus i Bro nordvest for Stockholm, samt en skyting i Jönköping der en mann ble alvorlig skadd.

Kilder: TT, SVT

---

Mer fra Dagsavisen