Verden

Svensk politisjef: – Volden savner sidestykke

Svensk politi synes å stå maktesløse etter en voldsom opptrapping i en gjengkonflikt i Uppsala. Selv barnehager er forberedt på at volden plutselig kan ramme.

En antatt hovedmann, Rawa Majud med kallenavnet «den kurdiske reven», befinner seg i Tyrkia. Han er mistenkt for å finansiere og delegere angrepene fra utlandet, dermed er det vanskelig å stanse spiralen.

Ifølge SVT er det ingen utsikter til at han kommer til å bli utlevert til Sverige, og ingen tegn til at tyrkiske myndigheter vil forsøke å pågripe ham. Imens fortsetter voldsspiralen i den svenske byen, blant annet med en rekke mindreårige involvert.

– Det er barn som blir utpresset, og som med drapstrusler blir tvunget til å utføre grove forbrytelser, sier rikspolitisjef Anders Thornberg.

Han mener den siste tidens voldskriminalitet savner sidestykke.

– Det som har skjedd de siste dagene, viser betydningen av å fortsatt stå på, øke kraften og aldri bøye av, sa han på en pressekonferanse etter fire skytinger på få dager i Uppsala – to av dem med dødelig utgang.

Går etter slektninger

De to drapsofrene var en 60 år gammel kvinne og en tilfeldig 25-åring som ble skutt i en trappeoppgang idet han var på vei til jobb. Trolig var gjerningspersonene ute etter en nabo som tilhører en gjeng kalt Foxtrotnätverket.

Den 60 år gamle kvinnen var ifølge svenske medier mor til en person som lå i konflikt med denne gjengen.

I tillegg er to personer blitt drept i Stockholm og omegn denne uken, en av dem en 13 år gammel gutt. TV4 Nyheterna har meldt at gutten ble skutt, men dette er ikke bekreftet.

Barnehager er forberedt

Til SVTs Rapport forteller Fanny Nähl, førskolelærer i Uppsala-bydelen Sala Backar, at de har forberedt seg.

– Om noe skjer i nærheten, vet vi hva vi skal gjøre, forteller hun.

Blant annet vil det bli varslet med fløyte, og de ansatte kommer til å ta med seg grupper på ti barn hver inn på ulike rom.

– Det er definitivt skummelt, og vi er jo bekymret for alle som bor i området. Vi er mest bekymret for barna, sier førskolelæreren.

– Ingenting fungerer

Kriminolog Manne Gerell ved Malmö universitet beskriver utviklingen som svært ubehagelig. Ikke minst fordi det ser ut til å bli stadig vanligere at volden også rammer slektninger til gjengmedlemmene.

– Vi trenger bedre verktøy for barn og unge som kommer skjevt ut. Ingenting ser ut til å fungere noe særlig bra i Sverige nå. Enkelte ting ser til og med ut til å ha negativ effekt, sier han.

Gerell viser blant annet til såkalte HVB-hjem, som er boliger for barn og unge med ulike typer problemer. Flere mindreårige skal ha blitt rekruttert til kriminelle nettverk mens de har bodd på denne type institusjoner.

Startet med drap i Malmö

Natt til onsdag ble en mindreårig pågrepet etter en ny skyteepisode i Uppsala, ifølge Expressen , den fjerde på en uke. Ingen ble imidlertid skadd. Øyenvitner har fortalt hvordan en bil kom kjørende i høy hastighet inn i et boligområde, hvorpå fire maskerte personer gikk ut av bilen.

Svensk politi jobber der en tilfeldig mann ble drept i en trappeoppgang i Uppsala tirsdag.

SVT har sitert kilder som sier at en nær slektning av «den kurdiske reven» bor i området.

Hendelsen etterforskes som drapsforsøk og settes i forbindelse med konflikten mellom de to kriminelle gjengene.

Ifølge Gerell startet trenden med å ramme slektninger av gjengmedlemmer med drapet på Karolin Hakim på åpen gate i Malmö for fire år siden. Hun ble drept da gjengmedlemmene ikke greide å få tak i mannen hennes, som skal ha vært det egentlige målet.

– Gode bevis

Natt til søndag var det også en skyteepisode der målet skal ha vært svigermoren til mannen som leder Foxtrotnätverket.

Ifølge Gerell ser det ut til at politiet har gode bevis mot gjenglederen som befinner seg i Tyrkia.

– De skulle kunne stille ham for retten, men det blir veldig vanskelig å stanse voldsspiralene når pengesekken er der, og Tyrkia nekter å utlevere ham, sier forskeren.

Han mener politiet er blitt bedre på å pågripe gjengmedlemmer og stille dem for retten. Men han gir dem dårligere karakter når det gjelder å stanse rekrutteringen, noe det ikke brukes like mye penger på.

– Rett oppmerksomheten mot dem som er fem år, så de ikke skyter når de er 15, sier han.

Nyeste fra Dagsavisen.no: