Verden

Tusenvis sørger over de drepte i Jenin

Da israelske styrker trakk seg ut av flyktningleiren Jenin på den okkuperte Vestbredden, ble palestinerne stående igjen med ødeleggelsene og sorgen.

Noen timer etter at Israel avsluttet sin militæraksjon onsdag, ble det avholdt begravelser i Jenin for ni av palestinerne som ble drept.

Flere tusen sørgende møtte opp da de drepte ble båret gjennom byens gater.

Noen av de drepte var tenåringer, og flere enn 140 palestinere ble såret i angrepene. 83 av de sårede behandles på sykehus. De fleste av dem ble skutt i hodet eller brystet, og 20 fikk alvorlige skader, ifølge Jenin-sykehusets leder Wissam Bakr.

Ifølge Israel var det bare militante palestinere som ble drept i Jenin i den to dager lange aksjonen, men de har ikke lagt fram noen detaljer om ofrene.

Knuste vinduer

Hjem som ikke lenger er beboelige, utbrente biler og veier dekket av stein, glass og kulehylser. Jenin har vært åsted for kamphandlinger før, men Israels seneste militæraksjon var den største på flere år. Gatene bærer nå preg av de siste dagenes luftangrep og inntog av stridsvogner.

Siham al-Naaja kom hjem til leiligheten sin i flyktningleiren i Jenin onsdag. Der er vinduene knust, møblene og eiendelene strødd utover gulvet, og bildene er blitt revet av veggene.

– Vi har ikke strøm, vi har ikke vann, vi har ikke noe som helst, sier hun om byen der flere bygninger står kopparret igjen.

Motstand

Naaja var blant de rundt 4000 personene som flyktet fra Jenin da Israel startet sin militæraksjon mandag.

De israelske soldatene møtte kraftig væpnet motstand fra militante palestinere da de i morgentimene mandag rykket inn i de trange gatene med pansrede bulldosere, okkuperte hus og plasserte skarpskyttere på tak.

Israel gjennomførte også minst 20 angrep med fly og droner, og både vann- og elektrisitetsforsyningen i leiren ble ødelagt.

Kampene tok livet av minst tolv palestinere og en israelsk soldat.

– Overrasket

Flyktningleiren i Jenin huser nærmere 18.000 palestinere på under en halv kvadratkilometer. Etter at militæraksjonen ble avsluttet onsdag, står 18 år gamle Mahdi Jalysa igjen.

– Militæret gikk inn i leiren, og det første de gjorde var å sette i gang luftangrep. Jeg var i første etasje, forteller han.

Innbyggerne ble overrasket over angrepet, ifølge Jalysa, som legger til at det ikke var mye mat i omløp på det tidspunktet.

Stein fra ødelagte bygninger blir stablet opp langs gatene sammen med revne strømkabler og drivstoffrester. Ved siden av en knust bil møter nyhetsbyrået AFP en mann som prøver å berge eiendeler ut av bagasjerommet til det han sier er brorens bil.

Noen få gater unna kaster en kvinne rester av ødeleggelsene på en haug nær hjemmet sitt, som hun sier ble truffet av et israelsk luftangrep. Veggene i bygningen overfor er svartsvidde.

Bekymret

Inne i leiren organiserte Khadar Masalhah utdeling av mat og andre nødvendigheter mens militæraksjonen sto på. Da tusenvis flyktet fra leiren, var det mange i nærliggende områder som tok Jenin-befolkningen inn til seg.

Det er bra med hjelpevilje, sier Masalhah, men han tror militæraksjonen vil påvirke Jenin i lang tid framover.

– Ødeleggelsene er både fysiske og psykiske, spesielt for barn og eldre, sier han.

Han er spesielt bekymret for hvordan de minste barna påvirkes av den skremmende opplevelsen.

– I to hele dager ble de nektet å ha et smil rundt munnen.

Mer fra Dagsavisen