Verden

Artisten Harry Belafonte (96) er død

Sangeren, skuespilleren og borgerrettsaktivisten Harry Belafonte hadde et brennende engasjement og et varmt hjerte. Tirsdag døde han, 96 år gammel.

Belafonte døde av hjertesvikt i sitt hjem på Manhattan i New York tirsdag, opplyser en talsperson til The New York Times.

Belafonte fikk sitt store gjennombrudd med slagere som «Day-O» og «Jamaica Farewell». Albumet «Calypso» fra 1956 regnes ifølge The New York Times for å være det første fra en enkeltstående artist til å bli solgt i flere enn 1 million eksemplarer.

Gjennom karrieren ga Belafonte ut 30 album, og han spilte også i et 30-tall filmer og en rekke TV-produksjoner.

Belafonte ble født i Harlem i New York i 1927. Faren kom fra Jamaica og var kokk, mens moren jobbet som hushjelp. Også hennes foreldre kom opprinnelig fra Jamaica.

Fra han var fem år gammel til han var 13 år bodde han hos bestemoren på Jamaica, før han flyttet til foreldrene i New York.

Musikk og teater

Etter endt skolegang og militærtjeneste fattet han interesse for teater og begynte å ta timer på en teaterskole der han ble kjent med kommende stjerner som Marlon Brando, Tony Curtis, Walter Matthau og Sidney Poitier.

For å betale for timene begynte han å synge i en klubb der jazzlegender som Charlie Parker og Miles Davis var å finne i orkesteret.

Sin første platekontrakt fikk han i 1953, og de neste årene var han en av få svarte musikkartister som klarte å slå igjennom i USA. Dermed bidro han også til å bryte ned barrierene mellom svarte og hvite musikere.

Borgerrettsbevegelsen

Belafonte ble en nær venn av Martin Luther King Jr. og ble også en av frontfigurene i borgerrettsbevegelsen i USA.

I mange år nektet han å opptre i sørstatene i protest mot behandlingen av svarte der. Han var også i flere tiår en sterk talsmann for anti-apartheid-bevegelsen i Sør-Afrika.

I 1960 deltok Belafonte i en valgkampreklame for Demokratenes presidentkandidat John F. Kennedy, og han støttet også Lyndon B. Johnson i valgkampen i 1964.

«We Are the World»

Senere engasjerte Belafonte seg sterkt i en rekke humanitære saker, og i 1985 var han blant annet med på å organisere innspillingen av sangen «We Are the World» der en rekke verdenskjente artister stilte opp for å samle penger til sultrammede i Afrika.

Han var selv en av artistene som stilte opp under den storslåtte Live Aid-konserten samme år, og to år senere ble han utnevnt til såkalt goodwillambassadør for FNs barnefond (Unicef), noe han var til sin død.

Belafonte engasjerte seg sterkt i kampen mot aids i Afrika, og han var også aktiv i kampen mot atomvåpen og kjempet for kvinners rettigheter.

Krass kritiker

Han markerte seg også som en sterk kritiker av president George W. Bush og hans beslutning om å invadere Irak og sparte heller ikke på kruttet i sin omtale av andre presidenters utenrikspolitikk.

Flere av uttalelsene han kom med, var sterkt kontroversielle, som da han omtalte Colin Powell og Condoleezza Rice som «Bush’ husslaver».

I presidentvalget i 2016 støttet Belafonte helhjertet opp om senator Bernie Sanders og mente at han burde bli Demokratenes presidentkandidat, ikke Hillary Clinton.

– Han representerer en mulighet, et moralsk imperativ, en viss type sannhet som vi ofte ikke ser så mye av innen politikken, sa han blant annet.

Harry Belafonte var gift tre ganger, først med Marguerite Byrd fra 1948 til 1957, deretter med danseren Julie Robinson. De to var gift i 47 år, og i 2008 giftet han seg for tredje gang, da med fotografen Pamela Frank.

Belafonte etterlater seg fire barn og fem barnebarn.

Mer fra Dagsavisen