Verden

Hevder disse bildene viser hvordan Russland forbereder seg på en ukrainsk storoffensiv

En organisasjon har oppdaget det som skal være en 70 kilometer lang skyttergrav i et russisk-okkupert område av Ukraina.

Satellittbilder presentert av Centre for Investigative Journalism (CIJ) viser hvordan landskapet langs en av de russiske forsvarslinjene i Ukraina har endret seg. På bildene vises det som skal være en lang rekke med sammenhengende skyttergraver som strekker seg i mer enn 70 kilometer i Zaporizjzja-regionen.

Den ene siden av skyttergraven ligger omtrent ni kilometer fra sentrum av Melitopol, som den russiske okkupasjonsregjeringen i regionen har utpekt som sin hovedstad.

Analyser av satellittdata viser at byggingen av denne forsvarslinjen begynte i begynnelsen av september 2022, skriver CIJ.

De antar at skyttergraven er gravd i påvente av et motangrep fra det ukrainske militæret. Flere medier har rapportert at Ukraina forbereder en storoffensiv denne våren eller sommeren, der blant annet vestlige stridsvogner ventes brukt.

Dette skal være en del av skyttergraven i Zaporizjzja-regionen.

Skyttergraven, som ligger rundt 80 kilometer bak dagens frontlinje, har blitt latterliggjort av Ukraina, skriver Daily Mail.

– Vel, i det minste vil de [russerne] vinne på noe. Det blir ingen andre seire. La dem bli rekordholdere fra skyttergravene, sier Natalija Gumenjuk, talskvinne for Ukrainas sørlige forsvarsstyrker, ifølge avisa.

Ifølge CIJ har skyttergravene i Zaporizjzja-regionen blitt bygget av innleide arbeidere fra Sentral-Asia. Deler av byggingen av forsvarslinjen har blitt dekket av russisk TV, som oppfordret arbeiderne til å «grave med spader som under andre verdenskrig», skriver Daily Mail.

Mer fra Dagsavisen