Verden

Franske demonstranter nekter å gi opp motstanden mot Macrons pensjonsreform

Nærmere 400.000 demonstranter fylte lørdag på ny gatene i en rekke franske byer. De håper å tvinge president Emmanuel Macron til ikke å heve pensjonsalderen.

Det var større demonstrasjoner i byer som Paris, Nice, Toulouse og Nantes på det som var den sjuende dagen med protestmarsjer mot pensjonsreformen. Innenriksdepartementet anslår at 368.000 mennesker protesterte rundt om i landet, hvorav 48.000 i Paris.

Det var under halvparten av det myndighetene hadde ventet på forhånd og langt unna tirsdagens oppmøte da over 1 million mennesker protesterte.

Også lørdag brøt det ut uro på sidelinjen av demonstrasjonene i flere byer, først og fremst i hovedstaden Paris. Der havnet svartkledde bråkmakere i sammenstøt med politiet da de blant annet brukte pepperspray og satte fyr på søppel langs protestmarsjens rute. Rundt 30 personer ble pågrepet, ifølge politiet.

Macrons sentrum-høyreregjering planlegger å gradvis heve pensjonsalderen i Frankrike til 64 år. Reformforslaget innebærer også at man må jobbe i 43 år for å få full opptjening. I dag er pensjonsalderen 62 år, men i praksis kan pensjonsalderen forskyves med flere år for dem som ikke har arbeidet lenge nok til å ha tjent opp full pensjon.

Macron sa nei til møter

Først fra fylte 67 år gis i dag en pensjon uten fratrekk, uavhengig hvor lenge man har betalt inn til pensjonen. Regjeringen vil beholde denne regelen.

Fagbevegelsen motsetter seg pensjonsreformen og håper fortsatt de kan tvinge Macron til å snu. Ansatte ved blant annet oljeraffinerier, skoler, flyplasser og jernbane har lagt ned arbeidet i protest de siste ukene.

Macron har den siste uka avvist to invitasjoner fra fagforeninger som ønsker å møte presidenten i et siste forsøk på å få ham til å ombestemme seg.

– Sluttspillet skjer nå

Lørdagens protestdag er den andre hittil denne uka.

– Dette er det siste strekket. Sluttspillet skjer nå, sier Marylise Leon, nestleder i fagorganisasjonen CFDT til kringkasteren Franceinfo.

Macron sier den upopulære reformen er helt nødvendig for at pensjonssystemet skal være bærekraftig i framtiden. Reformforslagene er fortsatt til behandling i nasjonalforsamlingen, som kan komme til å holde en endelig avstemning senere denne måneden.

Mer fra Dagsavisen