De siste årene har forskere fått øynene opp for sukkertaren som et hjelpemiddel i kampen mot karbonet. Det ser ut til at tangen kan binde karbon i samme skala som det regnskogen kan, skriver The Guardian.
North Sea Farmers, en ideell bransjeorganisasjon for den europeiske tang- og tareindustrien, står bak et nytt tareprosjekt i Nordsjøen.
I februar fikk prosjektet 16,6 millioner kroner av selskapet Amazon til å bygge den første sukkertarefarmen og gjennomføre ett års forskning på karbonreduksjon gjennom tareoppdrett utenfor kysten av Nederland, skriver North Sea Farmers på sine hjemmesider.
85.000 arbeidsplasser?
Tanken er å utvikle metoder for dyrking og høsting av tang i stor skala mellom de tusenvis av turbinene som bygges på grunt vann på kontinentalsokkelen, som nå ikke kan brukes til kommersielt fiske.
– Potensielt kan det skapes inntil 85.000 nye arbeidsplasser i den europeiske tangsektoren, om man oppretter farmer over hele Nordsjøen og bruker plassen mellom vindparkene på nytt, sier Eef Brouwers, leder for jordbruk og teknologi hos North Sea Farmers.
[ Reindriftsamene ved Fosen: – Det er jævli bra det som skjer i Oslo ]
Lignende prosjekt i Norge
I 2022 signerte forskningsinstituttet Sintef og selskapene DNV, Equinor og Lundin en avtale om å realisere det som da var verdens første pilotprofsjekt for naturbasert karbonfangst til havs.
Karbonfangst er nødvendig for at verden skal nå klimamålene og begrense global oppvarming i tråd med Parisavtalen, skrev Sintef i en pressemelding som kom i forbindelse med signeringen av avtalen i fjor.
– For å løse de store klimautfordringene verden står overfor trengs mye forskning for ikke bare å redusere utslippene av CO2, men også å fjerne utslipp fra havet og atmosfæren. Dette er et konsept der mulighetene for oppskalering er store. Sammen med sterke partnere jobber vi for å komme frem til løsninger raskt som kan gjøre en reell forskjell i klimakampen, sa administrerende direktør i Sintef Ocean, Vegar Johansen.
Pilotprosjektet skal vare ut 2024, og fra 2025 skal prosjektet etter planen over i en kommersiell oppskaleringsfase med et eller flere større anlegg utenfor Trøndelagskysten. Målet er da å demonstrere oppskalerbar teknologi med potensiale for karbonfangst av industriell skala, ifølge Sintef. Prosjektet disponerer over 30 millioner kroner over tre år.
[ Ekspert: I fremtiden må vi klare oss mer på egenprodusert mat ]
[ Syke og uføre trakasseres: – Jeg vet ikke hva som bor i folk ]
---
Slik binder sukkertaren karbon
- Store mengder sukkertare dyrkes på lange liner som festes i bøyer, og sjøsettes i havoverflaten.
- Anleggene plasseres i områder med gode, naturgitte forutsetninger for taredyrking.
- Her vil taren ved hjelp av fotosyntesen utnytte sollyset, vokse og binde karbon fra atmosfæren. Dette er den samme prosessen som trær og planter gjør på land.
- Etter omtrent seks måneder i havet har taren fanget maksimalt med CO2 og er klar for høsting og videre bearbeiding for lagring av karbonet.
Kilde: Sintef
---