Verden

Putin går i strupen på Vesten

Vladimir Putin gir igjen Vesten skylden for Ukraina i sin tale om rikets tilstand. Han snakker også om moralsk forfall og behovet for å beskytte sitt eget folk.

Saken er oppdatert

Talen blir holdt foran landets folkevalgte og militære ledere i Moskva og ble sendt på TV.

Talen blir holdt i konferansesenteret Gostinij Dvor, like ved Den røde plass i sentrum av den russiske hovedstaden. Der er landets folkevalgte, militære ledere og flere andre samfunnstopper til stede, blant annet den russisk-ortodokse kirkens overhode, patriark Kirill, som er en nær støttespiller for presidenten.

Forsvarer invasjonen

– Vi tok en stor avgjørelse for ett år siden for å ivareta sikkerheten, sier den russiske presidenten og forsvarer invasjonen i Ukraina. Han hevder Russland gjorde alt for å «løse Donbas-problemet på fredelig vis».

– Men Vesten forberedte et annet scenario. Ukraina var i samtaler med Vesten om våpenleveranser før militæroperasjonen, sier Putin.

Han gjentok tidligere påstander om at Nato etablerte baser og biologiske laboratorier ved Russlands grensen og hevder vestlige ledere diskuterte å sende atomvåpen til Ukraina.

– De startet en krig, og vi brukte makt for å stanse den. Dette er første gang han omtaler konflikten som en krig og ikke bruker den russiske beskrivelsen «militær spesialoperasjon».

Han sier også at de videre «oppgavene i den militære spesialoperasjonen» skal avgjøres «steg for steg».

«Moralsk forfall»

Samtidig kommer han med påstander om at i Vesten er pedofili vanlig. Han viser også til Bibelen og langer ut mot likekjønnet ekteskap som han sier er helt normalisert i Vesten og i strid med kristendommen, ifølge NRK.

– Se hva de gjør mot sitt eget folk. De ødelegger familier og nasjonal identitet. Selv pedofili omtales som noe normalt, sa Putin.

Samtidig som han påstår at voksne kan velge selv om de vil leve sammen med noen av samme kjønn og hevder at Russland alltid har vært tolerant, viser han altså til hellige tekster.

– De gjør det klart at familien er et fellesskap mellom en mann og en kvinne, men selv hellige tekster utsettes for tvil. Anglikanerne planlegger å vurdere en kjønnsnøytral Gud. Hva skal man si til sånt?

«Reformer» i okkuperte områder

Med planer om en ny motorvei til Krim tegnet Russlands president Vladimir Putin et bilde av hva landet vil gjøre med okkuperte områder i Ukraina.

Putin lover i sin tale til nasjonen at Russland skal øke støtteordningene for det han kaller «nye territorier», det vil si de ukrainske fylkene Russland har okkupert siden invasjonen 24. februar.

Blant annet kom det løfter om å en gjenoppbygging av industrien – samt et forslag om å bygge en ny motorvei til Krim-halvøya.

Hevder nye våpensystemer er på vei

Russland skal fortsette å innføre ny teknologi og nye våpensystemer for å styrke hæren, hevder president Vladimir Putin.

I sin tale om nasjonens sikkerhet tirsdag påstår Putin til og med at en del av utstyret som kommer vil være bedre enn tilsvarende vestlige våpen.

– Vi har en lang tradisjon med våpenproduksjon og at man gjør alt for seier, sier han.

Russland har en sterk forsvarsindustri, men mange spesialister har forlatt landet siden invasjonen 24. februar, særlig innen IT.

Ingen tale i fjor

Dette er Putins 18. tale om rikets tilstand. I fjor ble det ikke holdt noen slik tale, på grunn av «dynamikken i hendelsene» i det som skulle vise seg å bli oppkjøringen til invasjonen i Ukraina. Fredag er det ett år siden store russiske styrker angrep nabolandet.

Det var på forhånd ventet at talen vil bli fulgt nøye utenfor Russlands grenser. Det skyldes ikke bare krigen, men også at det etter planen skal holdes valg i Russland om et drøyt år.

Putin antas å ville stille til gjenvalg også i 2024, etter over 20 år ved makten. En kontroversiell grunnlovsendring i 2020 innebærer at den 70 år gamle presidenten kan lede landet helt fram til 2036.


Mer fra Dagsavisen