Verden

Erdogan: – Sverige kan ikke regne med Tyrkias støtte til Nato-søknad

Sverige kan ikke forvente tyrkisk støtte for Nato-medlemskap, sier president Recep Tayyip Erdogan.

Oppdatert, kl. 17.55

Erdogan viser til Sveriges beslutning om å gi den høyreekstreme politikeren Rasmus Paludan tillatelse til å demonstrere utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm lørdag, der han satte fyr på Koranen.

Den tyrkiske presidenten kritiserer også svenske myndigheter for å tillate kurdiske grupper å demonstrere, blant dem Kurdistans arbeiderparti (PKK).

Terrorstemplet

PKK har ført en langvarig væpnet kamp i Tyrkia der de er stemplet som terrororganisasjon og forbudt. EU og USA har også PKK på sin terrorliste.

– Så dere vil la terrororganisasjoner fritt løpe rundt og likevel forvente vår støtte til Nato-medlemskap? Det kommer ikke til å skje, sa Erdogan mandag.

– Dersom ikke Sverige viser respekt overfor Tyrkia og muslimer, da vil de heller ikke få støtte fra oss i Nato-spørsmålet, sa han.

Advarte

Tyrkia kalte fredag den svenske ambassadøren i Ankara inn på teppet og advarte Sverige mot følgene av å la Paludan holde sin markering i Stockholm.

– Vi fordømmer på sterkest mulig vis denne provoserende handlingen som helt åpenbart er hatkriminalitet, var budskapet ambassadøren fikk.

Stiller krav

Tyrkia har stilt en rekke krav til Sverige for å slippe landet inn i Nato, noe som krever tilslutning fra samtlige Nato-land.

Regjeringen i Ankara krever blant annet at Sverige gjenopptar våpeneksporten, noe svenske myndigheter har åpnet for.

Tyrkia krever også at Sverige utleverer 130 personer som anklages for å være tilknyttet Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og Gülen-bevegelsen, som president Recep Tayyip Erdogan mener sto bak kuppforsøket mot ham i 2013.

Avslo

Blant dem Tyrkia har krevd utlevert er journalisten Bülent Kenes som anklages for å tilhøre Gülen-bevegelsen, et krav svensk høyesterett har avslått.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson slo tidligere i måneden fast at Tyrkia stiller krav Sverige ikke kan etterkomme.

Mer fra Dagsavisen