Verden

Sveriges forsvarsminister får likevel ikke komme til Tyrkia

Tyrkias forsvarsminister sier at hans svenske kollegas planlagte besøk til Ankara til uken er avlyst på grunn av planlagte protester i Stockholm.

– På det nåværende tidspunkt har Pål Jonsons besøk til Tyrkia 27. januar mistet sin betydning, så vi har avlyst besøket, sier Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar.

Tyrkia er svært misfornøyd med at den høyreekstreme politikeren Rasmus Paludan har fått tillatelse til å holde markering utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm lørdag. Der planlegger han å brenne en koran – noe han også har gjort ved tidligere anledninger.

Jonson skulle etter planen besøke den tyrkiske hovedstaden førstkommende fredag etter å ha blitt invitert av nettopp Akar.

Besøket ville blitt det første møtet mellom Sverige og Tyrkia på ministernivå etter forrige ukes diplomatiske krise. Den oppsto da en dukke som forestiller Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble hengt opp utenfor rådhuset i Stockholm. Hendelsen førte til at Tyrkia avlyste riksdagsleder Andreas Norléns planlagte besøk i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Sveriges Nato-søknad var ventet å bli hovedtema i samtalen mellom de to ministrene. Tyrkia har satt seg på bakbeina og kommet med en rekke krav, blant annet om utleveringer av personer, før de sier ja til Sverige og Finland. Alle Nato-landene må godkjenne nye medlemmer.

Mer fra Dagsavisen