Verden

Ukraina kaller inn reservestyrker

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj kaller inn reservestyrker. Tidligere soldater mellom 18 og 60 år kalles inn til maks ett års tjeneste, ifølge Reuters.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj kaller inn reservestyrker. Foto: AP / NTB

Onsdag oppfordrer Ukraina alle sine borgere til å forlate Russland umiddelbart, og alle ukrainere frarådes i tillegg reiser til Russland.

Samtidig innkalles nå alle tidligere soldater i aldersgruppen 18–60 år til en tjenesteperiode på maks ett år. Landets reservestyrke er på rundt 200.000. Flesteparten av disse tjenestegjorde i de første årene av landets åtte år lange krig med russisk-støttede separatister.

Tidligere offiserer og underordnet personell vil tjenestegjøre i militære enheter i henhold til den spesialiseringen de hadde da de tjenestegjorde, heter det i Zelenskyjs dekret.

Dersom man ikke møter opp til innkallelsen, risikerer man straff, advarer Zelenskyj.

Mobiliseringen skjer dagen etter at Zelenskyj gjorde det klart at han fremdeles ønsker å gå diplomatiske veier for å løse krisen. Han understreket imidlertid samtidig at Ukraina ikke kommer til å gi fra seg territorier til Russland.

Det fremste målet er å sikre landets suverenitet og territorielle integritet, uttalte den ukrainske presidenten, som har ønsket vestlige sanksjoner mot Russland velkommen.

Zelenskyj utelukket tirsdag en full mobilisering.