Verden

Nær 30.000 mennesker rammet av klimadrevet hungersnød på Madagaskar

Global oppvarming har ført til at nesten 30.000 mennesker er rammet av hungersnød som følge av tørke på Madagaskar.

FN beskriver tirsdag situasjonen flere steder i øyrepublikken som hjerteskjærende. Øya opplever den verste tørken på fire årtier.

Verdens matvareprogram (WFP) opplyser at mer enn 27.800 mennesker nå lider av hungersnød i landet, og flere enn 1,3 millioner andre blir ansett for å være i en matvarekrise eller unntakstilstand.

– Utløst av klimaendring

– Dette er i bunn og grunn den eneste hungersnøden på jorda som er utløst av klimaendring, sa WFPs sjef på Madagaskar, Arduino Mangoni, til journalister i Genève i en videooverføring fra øya.

Andre land og områder som også er rammet av sult, er Jemen, Tigray-regionen i Etiopia og Sør-Sudan, men her er det konflikter som har vært den utløsende faktoren.

Mangoni advarte om at gitt utviklingen, kan klimaendringer utløse hungersnød andre steder i verden i de kommende månedene og årene.

– Vi ser tegn til det overalt, sa han.

Et halvt år til innhøsting

Mangoni la til at Madagaskar nylig gikk inn i en «mager årstid». Landet har et halvt år foran seg før den neste innhøstingen, hvis den i det hele tatt vil finne sted.

– Situasjonen fra nå og tilbake til mars-april, da det var ventet at man kunne starte innhøstingen, kan ikke annet enn å bli enda dårligere, advarte han.

WFP sa at organisasjonen umiddelbart trenger 69 millioner dollar for å kunne gi livreddende førstehjelp de kommende seks månedene.

Underernærte barn

En halv million barn på Madagaskar er akutt underernært, inkludert 110.000 som lider av kritisk underernæring, i realiteten et skritt fra døden.

Mangoni sa at hjelpearbeidere har hørt en rekke opplysninger fra mødre om at deres barn var døde, men la til at det er vanskelig å gi nøyaktige antall fra krisen, siden få fødsler og dødsfall blant små barn blir registrert i republikken.

Amnesty International oppfordrer også til øyeblikkelig hjelp for Madagaskar.

Nylig ba Amnesty regjeringen i Madagaskar og resten av verden om å trappe opp hjelpearbeidet i øyas sørlige del.

I forbindelse med en rapport som ble publisert i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow, ber Amnesty rike land om å gi humanitær bistand og tilby økonomisk og teknologisk støtte for å hjelpe øynasjonen med å takle fremtidige klimaendringer. (NTB)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen