Verden

Verden har aldri registrert en varmere måned enn juli i år, ifølge NOAA

Juli måned var den varmeste måneden som noensinne er registrert i verden, melder USAs hav- og luftetat NOAA.

– Juli er vanligvis årets varmeste måned, men juli 2021 gikk lenger og ble den varmeste måneden som noensinne er registrert, sier NOAAs direktør Rick Spinrad.

Han sier at den nye rekorden er helt i tråd med den bekymringsfulle tendensen man allerede ser i de pågående klimaendringene.

Hav- og luftetaten, National Oceanic and Atmospheric Administration, er en etat under USAs handelsdepartement som studerer forholdene i havet og atmosfæren, sender ut værkart og varsler om ekstremvær og gir råd om miljøsaker.

NOAA har målt verdens temperaturer de siste 142 årene.

Nest varmest i Europa

Tidligere har klimaovervåkingstjenesten C3S meldt at årets julimåned var den nest varmeste som er målt i Europa noensinne, og den tredje varmeste i verden.

Det er vanlig at ulike overvåkingsinstanser har små variasjoner i dataene, og NOAAs målinger viser altså enda mer foruroligende temperaturøkninger.

Ifølge etaten var de kombinerte land- og havoverflatetemperaturene 0,93 grader over det som var snittet i det 20. århundret.

Sjokkrapport

I forrige uke kom FNs klimapanel IPCC med en rapport der det fastslås at verden er på vei mot en temperaturøkning på 1,5 grader rundt år 2030.

– Forskere fra hele verden leverte den mest oppdaterte vurderingen av måtene klimaet endrer seg på, sier Spinrad.

– Det er en nøktern IPCC-rapport som har funnet at menneskelig påvirkning utvetydig fører til klimaendringer, og den bekrefter at virkningene er omfattende og blir raskt sterkere, sier Spinrad.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen