Verden

«Norske» John kan få lederposisjon i Senatet – men Donald Trump vil felle ham

Sør-Dakota-senator John Thune har fortsatt ikke bestemt seg for om han vil stille til gjenvalg neste år. Og gjør han det, kan ekspresident Donald Trump stikke kjepper i hjulene for 60-åringen.

Thunes farfar, Nicholas Thune, kom i sin tid som innvandrer fra Norge til USA. John Thune har selv omtalt sin norske bakgrunn i sosiale medier tidligere, som her i 2018:

Nå er spørsmålet om Thune vil stille til gjenvalg i mellomvalget i 2022, skriver Politico, som omtaler Thune som «Mitch McConnells nummer to». Thune er republikanernes «innpisker» i Senatet. Nettstedet mener Thune er en kandidat til å etterfølge McConnell som republikanernes leder i Senatet. Nevnte McConnell er i dag minoritetsleder der for republikanerne, mens Demokratenes Chuck Schumer er majoritetsleder.

– Valgkampen er så langvarig. Jeg mener den starter altfor tidlig, sier John Thune på spørsmål om 2022-valget, ifølge Politico.

Påvirkes ikke av Donald Trump

Han ønsker vanligvis å vente til høsten før han bestemmer seg.

– Vi går framover med alt det som må gjøres. Så gjør vi det offisielt på et eller annet tidspunkt, sier han.

Ifølge Politico har ekspresident Trump andre han mye heller vil ha inn i Senatet over Thune. Trump, som mildt sagt har en torn i siden til Mitch McConnell etter måten sistnevnte beskrev ekspresidenten på etter riksrettssaken tidligere i år, har sågar sagt at han vil drive valgkamp mot Thune, ifølge Politico. Uten at dette plager den norskættede 60-åringen nevneverdig.

– Akkurat det er ikke noe som påvirker valget mitt den ene eller den andre veien, forsikrer Thune.

Dagsavisen skrev onsdag om Mitch McConnells motstand mot endring eller fjerning av den såkalte filibuster-regelen i Senatet. Demokrater har tatt til orde for å fjerne eller endre praksisen.

Sier nei til filibuster-endring

– Hvis Demokratene ødelegger essensen av Senatet – filibusteren – vil de finne ut at konsekvensen blir et ikke-fungerende senat, sier McConnell i podkasten «Ruthless».

Hans «nummer to» deler den skepsisen.

– Hvis Demokratene prøver å få det til slik at det kun trengs enkel majoritet, vil Senatet åpenbart ikke bli et kjekt sted å være, sier Thune, som mener det politiske samarbeidsklimaet er mer utfordrende i dag enn noen gang tidligere.

Les hele saken hos Politico her.

Fakta om Kongressen i USA

  • Kongressen består av to kamre: Senatet og Representantenes hus.
  • Senatet har 100 medlemmer, to fra hver delstat uansett størrelse.
  • En tredel av senatorene velges hvert annet år. Valgperioden for hver senator er seks år.
  • Representantenes hus har 435 medlemmer som er valgt fra valgkretser i hver stat. Samtlige velges annethvert år.
  • Antallet valgkretser varierer etter folketallet slik at California, USAs mest folkerike delstat, har 53, mens stater med få innbyggere, som blant annet Alaska og Wyoming, bare har én hver.

(Kilde: NTB/Ballotpedia)

Mer fra Dagsavisen