Verden

Liz Cheney hardt ut mot Joe Bidens krisepakke

Topp-republikaneren Liz Cheney mener USA-presidentens enorme koronakrisepakke vil vise seg å bli en byrde for amerikanerne.

President Joe Biden signerte nylig krisepakken på 1.900 milliarder dollar, etter at demokratene i Kongressen hadde sørget for å få den vedtatt. Ifølge NTB anslås det at 85 prosent av amerikanerne vil få penger gjennom ordningen. Dette er den tredje runden med slike kriseutbetalinger i USA, der nesten 30 millioner har vært koronasmittet og omkring 545.000 dødsfall settes i sammenheng med covid-19.

Cheney (54), datter av tidligere visepresident Dick Cheney, er kjent som den tredje mektigste republikaneren i Representantenes hus i Kongressen i USA. Hun er ikke nådig i sin dom av Bidens krisepakke. Det er spesielt størrelsen på pakken som bekymrer henne.

– Det er virkelig en tragedie å se på den pakken. Spesielt når vi vet hva resultatet av den vil bli – skatteøkning for middelklassen. Det hadde ikke trengt å bli slik, sier Cheney, ifølge medier som ABC News og Kota-TV.

Kunne ikke vente på republikanerne

Kongresskvinnen mener president Biden, Nancy Pelosi (Demokratenes leder i Huset) og resten av Demokratene heller burde strukket seg for å finne en løsning sammen med Det republikanske partiet.

– Vi kunne ha funnet veien til pakke som var mye mindre, og som hadde fått støtte hos begge partier. Men de besluttet å gå en annen vei. Derfor kommer vi nå til å ha en byrde på skuldrene våre, en «sløse-byrde», en skattebyrde som ikke kan forsvares med tanke på det den faktisk vil oppnå, tordner Cheney.

Joe Biden har ikke lagt skjul på at han ønsket republikanernes støtte i arbeidet med pakken. Men det lot seg til slutt ikke gjøre.

– Jeg satte meg ned med republikanerne, men de var rett og slett ikke villig til å gå så langt som vi ønsket. Hvis jeg må velge mellom å hjelpe amerikanere som trenger hjelp akkurat nå, kontra å vente i månedsvis som følge av langvarige forhandlinger, er valget enkelt, har presidenten uttalt, ifølge CNBC.

Joe Biden skal 25. mars holde sin første formelle pressekonferanse siden han ble USAs president, melder Det hvite hus. Den vil finne sted over 60 dager inn i Bidens presidentperiode. Amerikanske medier både på venstre- og høyresiden har kritisert presidenten for å ha drøyd så lenge, skriver NTB.

Fakta om Joe Bidens krisepakke

  • Hjelpepakken er på 1.900 milliarder dollar. Det tilsvarer om lag 16 tusen milliarder kroner.
  • Siden i fjor vår har Kongressen vedtatt fem tidligere pakker. Totalsummen, inkludert morgendagens, ligger på 4.000 milliarder dollar.
  • Amerikanere flest vil få en sjekk på 1.400 dollar. Beløpet blir avkortet ved inntekter over 75.000 dollar for enslige.
  • Ledighetstrygden har et tillegg på 300 dollar som blir videreført ut september. Dette er føderale penger som kommer på toppen av det delstatene yter.
  • Helseforsikring blir subsidiert for permitterte arbeidere ut september.
  • Delstatene og lokale myndigheter får overført 350 milliarder dollar som skal dekke pandemikostnader ut 2024.
  • Skolevesenet får 130 milliarder dollar som skal dekke ekstrautgifter for barn fra barnehagealder til og med videregående. Høyskoler og universiteter får over 40 milliarder dollar.
  • En rekke handelsnæringer, som restauranter og barer, flyplasser, flyselskaper og jernbane får store milliardbeløp. Restaurantbransjen alene får 25 milliarder dollar til drift, lønninger og utstyr.
  • Testing og sporing på alle styringsnivåer i USA får 46 milliarder dollar, mens innsats for økt spredning av vaksine får 14 milliarder dollar.
  • Det blir en betydelig økning i barnefradrag på skattemeldingen. De nye og økte bidragene vil ifølge senteret for fattigdomsstudier ved Columbia-universitetet halvere tallet på barn som lever i fattige familier.

(Fakta: NTB)

Mer fra Dagsavisen