Verden

Biden stanser ny olje- og gassvirksomhet og kaller inn til klimatoppmøte

USAs president Joe Biden har undertegnet en ordre om midlertidig stans i ny olje- og gassleting på føderal grunn. Han vil også kalle inn til klimatoppmøte.

– I dag er det klimadag i Det hvite hus, sa Biden etter å ha signert presidentordren onsdag.

Den nye ordren skal sette en stopper for boring på land og i sjøen «så langt det er mulig», opplyste Det hvite hus. Målet er å gi Bidens regjering tid til å se an påvirkningen olje- og gassindustrien har på miljøet og klimaet.

– Vi har allerede ventet for lenge. Nå kan vi ikke vente lenger, sa Biden.

Les også: Biden lover å «gjenoppbygge» Nato

Klimatoppmøte i april

Biden signerte også en ordre som inkluderer kunngjøring av et klimatoppmøte 22. april. USA skal lede møtet, som holdes på Jordens dag – Earth Day – som også er femårsdagen for signeringen av Parisavtalen.

Den nye administrasjonen fortsetter den hurtige reverseringen av Donald Trumps politikk på energi- og miljøfeltet. Biden stoppet utbyggingen av oljeledningen Keystone XL på sin første dag som president. I tillegg varslet han at USA igjen skal slutte seg til Parisavtalen.

Republikanerne kritiserer Bidens klimaplan og sier det kommer til å slå tilbake på Demokratene i mellomvalget i 2022.

– Man trenger ikke se i krystallkulen for å innse at Joe Bidens antienergi- og jobb-drepende agenda er et stort problem for sårbare demokrater. Det kostet Demokratene mange seter i Representantenes hus sist valg, og vil koste dem enda flere i neste valg, sier Torunn Sinclair, talskvinne for det republikanske partiets kongresskomité.

Les også: Trump har fortsatt politiske ambisjoner, få tror han blir dømt

– Har skjønt at oljealderen er over

Norske miljøvernere jubler over president Bidens klimaplan og ber Norge følge etter.

– USA føyer seg med dette inn i en økende liste over land som har skjønt at oljealderen er over. Nå må Norge åpne øynene for at også vår olje- og gassvirksomhet må begrenses dersom vi faktisk ønsker å løse klimakrisen, sier Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Miljøstiftelsen Bellona opplyser i en pressemelding at Bidens beslutning er et varsel om en verden i endring.

Les også: AP: Biden vil ha midlertidig stans i ny olje- og gassvirksomhet

Mer fra Dagsavisen