Verden

AstraZeneca skal ha problemer med vaksineproduksjonen

Norge får rundt 1 million færre doser av AstraZeneca-vaksinen i februar enn ventet. Helseminister Bent Høie (H) bekrefter betraktelig forsinket leveranse.

Fredag ble det kjent at den britiske vaksineprodusenten har leveringsproblemer i Europa. Ifølge Reuters kuttes leveransene til kontinentet med 60 prosent i første kvartal.

Det får store konsekvenser også for Norge.

– Helse- og omsorgsdepartementet fikk i kveld informasjon fra AstraZeneca om at vi får betydelig færre doser i første kvartal enn det tidligere prognoser tilsa. Dette vil gjelde for hele Europa, sier helseministeren til NTB.

– Vi jobber nå med å avklare konkret antall doser, men vi forventer å motta i underkant av 200.000 doser i løpet av februar, med ytterligere leveranser i mars og framover, sier Høie.

Les også: Flere tusen vaksinert med feil sprøytespiss – Pfizer ser på om det påvirker effekten

– Svært beklagelig

Folkehelseinstituttet bekrefter at det var ventet at Norge ville få 1,12 millioner doser i februar.

Nå er det klart at Norge får betraktelig færre doser enn dette.

– Dette er selvsagt svært beklagelig, men viser det vi hele tiden har sagt, at det kan oppstå forsinkelser som følge av problemer underveis, blant annet med produksjon og distribusjon, sier Høie.

Også folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg er skuffet.

– Det er en skuffelse at vi ikke får de dosene Norge ble forespeilet og som vi forberedte oss på å fordele. Dette bekrefter at vaksineproduksjon og distribusjon under pandemien er forbundet med betydelig usikkerhet. Vi har likevel tro på at antall vaksinedoser til Norge vil øke fremover, sier Stoltenberg.

Les også: FHI vurderer behovet for ekstra vaksinedoser til Nordre Follo

En av seks leverandører

AstraZeneca er en av seks leverandører EU-kommisjonen har inngått innkjøpsavtaler med. Avtalene dekker også Norge. Vaksinen er ennå ikke godkjent av EUs legemiddelbyrå EMA, men det ventes at det vil skje innen utgangen av neste uke.

Fra før har Norge satt i gang vaksinering med Pfizer/Biontechs vaksine og med Moderna-vaksinen.

Ifølge den tyske avisa Bild har AstraZeneca informert EU-kommisjonen om at de vil være i stand til å levere betydelig mindre covid-19 vaksine i første kvartal enn tidligere lovet.

Bild viser til anonyme kilder hos AstraZeneca, og også østerrikske OE24 melder om forsinkelsen. AstraZeneca er en av de seks leverandørene EU-kommisjonen har inngått innkjøpsavtaler med. Avtalene dekker også Norge.

Ifølge OE24 ble de 27 vaksinekoordinatorene i EU, blant dem østerrikske Clemens Martin Auer, orientert om produksjonsvanskene torsdag.

Les også: FHI vurderer behovet for ekstra vaksinedoser til Nordre Follo