Verden

Demokratenes stjerneskudd mener Nancy Pelosi må gå

Kongressmedlem Alexandria Ocasio-Cortez mener Speaker Nancy Pelosi og demokratenes senatsleder Chuck Schumer er modne for å skiftes ut.

Det forklarer Ocasio-Cortez (31) i et oppsiktsvekkende intervju med The Intercept. Kongressmedlemmet fra New York mener den progressive fløyen i det demokratiske partiet må ta over posisjonene til Nancy Pelosi (80) og Chuck Schumer (70) på sikt.

– Jeg tror vi trenger nytt lederskap i det demokratiske partiet, sier Ocasio-Cortez rett ut til The Intercept.

Pelosi ble gjenvalgt som speaker, kongressens mektigste posisjon, i november.

Den progressive politikeren sparer ikke på kruttet i sin kritikk av demokratenes ledere. Hun mener blant annet Schumer og Pelosi har brukt åresvis på maktkonsentrasjon uten å legge til rette for nye talenter:

– Mye av dette handler ikke bare om disse to personlighetene (Pelosi og Schumer. Journ.anm.), men også om de strukturelle endringene disse to har ført med seg med sitt lederskap, sier Ocasio-Cortez i intervjuet.

Les også: Buttigieg blir Bidens transportminister – milepæl for amerikanske homofile

Ocasio-Cortez mener både demokratene og republikanerne er skyldige i prosesser som har ført til at enkeltrepresentanter har mindre individuell makt enn tidligere. Ocasio-Cortez, som ga sin støtte til Vermont-senator Bernie Sanders under demokratenes nominasjonskamp til presidentvalget, er eksplisitt i sitt ønske om å dra det demokratiske partiet til venstre politisk i saker som offentlig helsevesen, minoriteters rettigheter og miljøpolitikk.

Twitter gjentar Ocasio-Cortez sin mening, men påpeker at hun har sagt og ment det samme i to år.

Frustrert servitør

Ocasio-Cortez gir også et innblikk i hvorfor hun valgte å gå inn i politikken, nemlig frustrasjon over det demokratiske partiet:

– For meg personlig var det da jeg var servitør og overhørte demokrater snakke om hvorfor Affordable Care Act (Obamacare. journ anm.) var så fantastisk hele tiden, hvordan det var det beste noensinne og at økonomien gikk så bra, sier hun.

– Helt ærlig: Det er det samme trikset Trump bruker, som er å vise til børsen som et mål for økonomisk suksess når vi andre sliter her ute, sier Ocasio-Cortez til The Intercept.

Les også: Republikanernes senatsleder Mitch McConnell har gratulert Joe Biden med valgseieren

Mer fra Dagsavisen