Verden

Biden har gått forbi Trump i Pennsylvania

Vinner Biden Pennsylvania, har han vunnet valget. Nå varsles en mulig omtelling i Georgia. Den kan ta flere uker, ifølge ledende valgfunksjonær.

Artikkelen oppdateres

Joe Biden har gått forbi Trump i Pennsylvania, melder CNN. Vinner Biden Pennsylvania, har han vunnet presidentvalget.

– Det er ikke engang sikkert Pennsylvania blir spesielt jevnt når det er slutt, sier Nate Silver i analysenettstedet FiveThirtyEight.

Han sier det fortsatt er en del veldig blå poststemmer og forhåndsstemmer igjen å telle i Pennsylvania.

– Jeg venter at Biden vinner med noe sånn som tre prosentpoeng der til slutt, skriver Silver.

Valgekspert Nate Cohn i The New York Times tror valget vil ende opp med 306 valgmannsstemmer til Biden og 232 til Trump, gitt at Biden beholder statene han leder i nå. Hvis det slår til, får Biden langt flere enn de 270 som må til for å vinnet valget.

Fredag kveld varslet valgmedarbeidere i Georgia at en omtelling kan bli nødvendig i delstaten, grunnet små marginer i stemmene mellom Biden og Trump.

Gabriel Sterling, en av de ledende valgfunksjonærene i Georgia, sier fredag at det endelige resultatet muligens først vil være klart i slutten av november, skriver NTB.

– Vi ser bokstavelig talt på en margin som er mindre enn en videregående skole. Når du har en så liten margin, så kan små ting utgjøre en forskjell, sier Sterling, som understreker at han fortsatt ikke ser noen tegn til omfattende valgfusk, slik president Donald Trump har påstått, sa Sterling på pressekonferansen.

Slik står situasjonen i vippestatene som gjenstår:

Pennsylvania

20 valgmannstemmer

Fredag kveld er 96 prosent av stemmene klare. Biden har 49.5 prosent og Trump har 49.3 prosent av stemmene.

Biden har tatt kraftig innpå Trump gjennom opptelling siden valgnatten, fordi poststemmene, som i stor grad er fra demokrater, ikke kunne begynne å telles før etter valgdagen. Pennsylvania godtar poststemmer som kommer inn senest fredag, dersom de er poststemplet senest valgdagen.

Stemmene som har kommet inn etter valgdagen er ennå ikke telt, melder The New York Times.

Stemmene som gjenstår er poststemmer, og fra områder som er overveiende demokratiske.

Pennsylvania har vært en vippestat ved hvert valg, men alltid vippet Demokratenes vei de siste tiårene – inntil forrige presidentvalg, da Trump vant hårfint.

Georgia

16 valgmannstemmer

Med 99 prosent av stemmene telt er det dødt løp i Georgia, men Biden har gått forbi Trump fredag morgen

Marginene er ørsmå: Fredag kveld er det kun 4.169 stemmer igjen å telle, melder CNN. Demokratenes håp består i at stemmer fra områder som i stor grad er demokratiske.

Dersom Biden kåres som vinner av Georgia og stikker av med de 16 valgmennene delstaten gir, vil han kunne kåres til valgvinner av blant annet AP. Det skyldes at nyhetsbyrået, i motsetning til flere andre medier, har kåret Biden til vinner av Arizona.

Om Biden vinner Georgia, vil det være en viktig omveltning for Demokratene. Georgia har, med noen unntak, vært en ganske solid republikansk stat de siste 50 år. Men endringer i staten har gjort at Demokratene denne gang har hatt håp om å vinne staten.

På en pressekonferanse fredag kveld uttalte Georgias statssekretær Brad Raffensperger at omtelling kan bli en realitet i delstaten. Grunnen til omtelling er at marginen mellom Trump og Biden er så liten per nå. Med en margin på under 0.5 prosent kan begge kandidatene kreve omtelling.

Hva skjer? Her er fersk podkast fra AmerikanskPolitikk og Dagsavisen:

Arizona 

11 valgmannstemmer

Nyhetsbyrået AP og TV-kanalen Fox har allerede erklært at Biden har vunnet i Arizona – Fox News gjorde det allerede valgnatten – men dette har ikke de andre organisasjonene, og staten defineres derfor som de fleste som uavklart.

Da 93.6 prosent av stemmene var telt opp fredag morgen norsk tid, hadde Biden en ledelse, med 50.1 prosent oppslutning, mens Trump hadde 48.5 prosent.

I Arizona har utviklingen vært motsatt av i Georgia og Pennsylvania: Trump har tatt innpå Biden i det siste etter hvert som stemmene er blitt telt opp. Nå telles stemmer i Maricopa county, og ny oppdatering derfra ventes kl 17 fredag ettermiddag norsk tid.

Trump vant der i 2016. Arizona har tradisjonelt ikke vært en vippestat: Republikanerne har hatt et ganske fast grep om staten i sør. Men demografien og holdningsendringer ser ut til å bevege opinionen, til Demokratenes fordel.

Nevada

6 valgmannstemmer

Nevada er blitt langt jevnere enn hva Demokratene trodde og håpet på forhånd.

Med 92 prosent av stemmene telt opp fredag kveld norsk tid leder Biden med en oppslutning på 49.7 prosent, mens Trump ligger på 48.1 prosent. Biden leder med 11,438 stemmer i staten Hillary Clinton vant med to prosentpoeng i 2016.

Det gjenstår nå rundt 50.00 stemmer å telle i Nevada, men en avgjørelse er likevel ikke ventet å komme før til helgen.

Sigrid Rege Gårdsvoll, kommentator i AmerikanskPolitikk.no, gjør denne vurderingen om Nevada i podkasten 2020 fra AmerikanskPolitikk.no og Dagsavisen, tatt opp onsdag kveld:

– De delstatene Hillary Clinton vant i 2016 har Biden vunnet med litt større margin enn Clinton gjorde. Jeg har foreløpig ikke noen grunn til å tro at det vil være annerledes i Nevada.

Fredag kveld skriver New York Times valgekspert Nate Cohn at Nevada er en «Done deal» i favør Biden, dette til tross for at ingen nyhetsbyråer har eklært staten som avgjort enda. Cohn peker på at de resterende stemmene i delstaten kommer fra Clark County, som vanligvis stemmer i favør Demokratene.

Disse var usikre, er nå erklært:

Michigan (erklært for Biden)

16 valgmannstemmer

Det ble sent onsdag erklært at Biden hadde vunnet Michigan. Biden tok innpå Trump da det kom inn poststemmer fra områder med store bysentra, som Detroit. Disse er ofte overveiende demokratiske. Med 99 prosent av stemmene telt, lå Biden på 50.4 prosent og Trump 48 prosent.

Etter mange år med demokratisk seier i Michigan, vant Trump staten i 2016  med hårfine 0.2 prosentpoeng foran Clinton. Det var det jevneste resultatet av alle stater.

Med disse valgmennene behøver Biden kun å vinne enten Nevada, Pennsylvania eller Georgia for å sikre seg de 270 valgmennene som han trenger for å bli USAs neste president.

Donald Trumps valgkampstab hadde onsdag kveld levert et søksmål i håp om å få stanset stemmetellingen i den viktige vippestaten Michigan, opplyser presidentens valgkampsjef.

Wisconsin (erklært for Biden)

10 valgmannstemmer

Det ble onsdag kveld norsk tid erklært at Biden hadde vunnet Wisconsin.

Med 98.3 prosent av stemmene ferdig telt lå Joe Biden en hårfin ledelse med 49.6 prosent mot Trumps 48.9 prosent. Joe Biden tok ledelsen etter at poststemmer fra byområdene Milwaukee og Green Bay kom inn.

Trump-teamet har kunngjort at det vil gå rettslige skritt for å be om opptelling i Wisconsin. Wisconsin har en regel om at hvis det er mindre enn 1 prosent som skiller kandidatene, kan den tapende part kreve ny telling av alle stemmesedlene.

Delstatens republikanske guvernør Scott Walker antyder på Twitter at en omtelling trolig ikke vil føre noe med seg, ettersom Biden har fått over 20.000 flere stemmer enn Trump.

Donald Trump vant med kun 0.7 prosentpoeng i Wisconsin i 2016.

Les også: Vippestatene som kan avgjøre valget, og hvorfor

Nyeste fra Dagsavisen.no: