Verden

USA: Hva skjer med stemmen din om du dør før valget?

USA teller nå over 237.000 døde av koronapandemien. Om ofrene rakk å forhåndsstemme, er det stor sannsynlighet for at stemmesedlene deres forkastes.

Bilde 1 av 2

– Hun var så spent. Hun døde på en mandag, men på lørdag, da hun fremdeles kunne snakke, sa hun til alle sykepleierne og legene: «Jeg stemte.»

Tiffany Pflughoeft forteller om datteren sin, Amber, som stemte for første gang forrige måned. Det var CNN som omtalte saken først.

20-åringen var fascinert av politikk, forteller Pflughoeft. Amber hadde kjempet mot beinkreft i et tiår, men rakk å stemme før tilstanden hennes forverret seg. Hun døde i slutten av september.

Nå vil stemmeseddelen hennes forkastes grunnet valgloven i Wisconsin. Ifølge data fra den statlige valgkommisjonen er det flere dusin stemmer fra Wisconsin som vil bli kansellert, fordi velgeren har gått bort etter å ha forhåndsstemt. 

Men det er slettes ikke alle stater som følger samme regler som i Wisconsin. Som med det meste annet knyttet til det amerikanske valget, varierer reglene fra stat til stat.

Les også: – Hun kan bli vår første kvinnelige president

13 stater tillater stemmer

De amerikanske statene er delte i hvorvidt de skal telle stemmer fra folk som avgir en tidlig forhåndsstemme og deretter dør før valgdagen. Minst et dusin stater tillater det, mer enn et dusin andre avviser disse stemmene, og i andre stater er reglene uklare, ifølge National Conference of State Legislatures.

De 13 statene som tillater registrering av forhåndsstemmer fra noen som dør før valgdagen er: Arkansas, Connecticut, Idaho, Florida, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Montana, New Mexico, North Dakota, Tennessee and Virginia.

Les også: USA går til valg - forbereder seg på vold

Koronaens ofre

Hannah Carson er 90 år, lever midt i en pandemi, og er klar over at hun kan ha kort tid igjen å leve. Hun var rask å forhåndsstemme ved årets presidentvalg, forteller hun til LA Times.

Om noe skulle skje og hun ikke lever til valgdagen, håper Carson at stemmeseddelen hennes forblir gyldig.

– Man skulle tro at stemmen min burde telle, gitt alle årene jeg har vært her, sier hun til avisa.

Men kanskje vil den ikke det. I North Carolina, der Carson hører til, kan en forhåndsstemme av noen som senere dør, i visse tilfeller settes til side.

Spørsmålet om hvorvidt disse stemmene vil telle er særlig presserende i 2020, året da koronapandemien slo til med full styrke. Nesten ett av fem koronadødsfall på verdensbasis skjer i USA, som nå melder om over 237.000 døde.

Covid-19 har blitt valgets store sak, og president Donald Trump har fått mye kritikk for sin manglende håndtering av pandemien. Grunnet lokale regler vil korona-ofrenes stemme i mange stater nå bli utelatt ved valget 3. november.

Les også: Frykter ny smittetopp – under tre uker før valget

Trump om valgfusk

Allerede i 2016 var daværende presidentkandidat Donald Trump i gang med å spre rykter om valgfusk, og hevdet at mange ville misbruke døde velgeres registrering og avgi stemmer i de dødes navn.

Ved årets valg – denne gang som sittende president – har anklagene tiltatt i styrke. Den amerikanske presidenten har flere ganger advart om at stemmegivning via posten vil føre til et rigget valg og valgfusk.

I et intervju med Fox News i august påsto Trump at poststemmer ville føre til «tidenes største svindel». «Hunder får dem, ok?», sa han. «Folk som har vært døde i 25 år får dem».

Påstandene har blitt avvist av en rekke eksperter

Mer fra Dagsavisen