Verden

Fox News-måling: Størst korona-tillit til Biden

56 prosent av amerikanere tror Joe Biden vil håndtere koronapandemien bedre enn president Donald Trump, ifølge en Fox News-måling.

Bare 2 av 10 av de spurte tror at koronapandemien er under kontroll i USA, ifølge målingen Fox News publiserte søndag.

Samtidig mener 6 av 10 at de økonomiske utsiktene for landet er enten middels eller dårlige.

Når det kommer til de spurtes tillit til håndtering av økonomiske spørsmål, scorer Trump ett prosentpoeng bedre enn Biden.

1.318 registrerte velgere deltok mellom 27. og 29. oktober i den nasjonale målingen , som har en feilmargin på 2,5 prosentpoeng.

Les også: USA-valget: Jane Kim (25) ble redd da Trump vant valget for fire år siden (+) 

Trump feier innom fem delstater i sluttspurten

USAs president Donald Trump satser på at store folkemasser vil gi flere stemmer og besøker fem vippestater på én dag.

Demokratenes Joe Biden har fremdeles overtaket på målingene, og Trump setter nå inn sluttspurten i håp om å vinne så mange stemmer som mulig og sikre seg fire nye år i Det hvite hus.

Med 91 millioner avgitte forhåndsstemmer konsentrerer begge kandidatene seg om å mobilisere kjernevelgere i siste liten.

De to siste dagene før valget har Trump til sammen tolv valgkampmøter på agendaen.

Innspurten startet i Michigan søndag, der flere tusen møtte opp i kald vind på en idrettsarena i utkanten av Detroit.

– Jeg tror ikke han vet at han taper, sa Trump om motstanderen Biden.

Les også: Forsinkelser og surr før valget (+)

###

Donald Trump og Joe Biden under en av høstens debatter. Foto: Patrick Semansky, AP / NTB

Jevnt i vippestater

I løpet av søndagen skulle Trump også innom Iowa, North Carolina og Georgia, før han runder av i Florida sent på kvelden.

Bidens nasjonale ledelse over Trump har vært relativt stødig de siste månedene mens koronapandemien har rast videre i USA.

FiveThirtyEights vektede måling for landsgjennomsnittet gir nå Biden 52 prosent av stemmene mot Trumps 43 prosent.

RealClearPolitics ' gjennomsnitt av de siste målingene gir Biden en ledelse på drøyt 7 prosentpoeng.

Men Trump har fortsatt sjanser til å vinne, og målingene viser jevnt løp i flere viktige vippestater. I Florida er Bidens ledelse på bare 0,7 prosentpoeng hos RealClearPolitics og 1,8 hos FiveThirtyEight.

Les også: Partifeller frykter Trump kan ha støtt fra seg nøkkelvelgere

Biden i Pennsylvania

Biden setter inn støtet søndag med to valgkampmøter i delstaten Pennsylvania, også den trolig avgjørende for valgets utfall.

Her har Bidens forsprang krympet til under 5 prosentpoeng på nasjonale gjennomsnittsmålinger.

Demokratene føler seg trygg på at Biden har nok støtte blant kvinner, college-utdannede og velgere i forstedene. I innspurten retter Bidens stab imidlertid ekstra oppmerksomhet mot å mobilisere de svarte velgerne han er spesielt avhengig av i Pennsylvania og Michigan.

Biden har til forskjell fra Trump fulgt rådene fra amerikanske folkehelseeksperter på sine valgmøter.

Mens Trump fortsetter valgkampturneen på høygir, hamrer Demokratene løs på presidenten for hans håndtering av koronakrisen. Smittetallene har denne uka vært de høyeste hittil, og over 1.000 amerikanere har dødd daglig.

Les også: To arabiske land inngikk separate fredsavtaler med Israel. Hva kan Palestina gjøre nå? (+)

Ordkrig med Fauci

Presidenten fortsetter imidlertid å avfeie alvoret og har gått så langt som å anklage leger for å blåse opp dødstallene for egen vinning, skriver nyhetsbyrået AFP.

Over 230.000 amerikanere har dødd i pandemien.

Det hvite hus har også havnet i en ny åpen konflikt med USAs fremste smittevernekspert Anthony Fauci, som Trump kaller for en «katastrofe».

I et intervju med Washington Post søndag advarte Fauci om at USA ikke er godt nok forberedt inn mot vintersesongen. En brå endring må til i myndighetenes håndtering av smitten, mener han.

– Mye mer smerte kommer til å ramme oss. Det er ingen god situasjon, sa Fauci.

Samme dag publiserte Fox News en måling som viser at bare 2 av 10 av de spurte tror at USA har kontroll på koronapandemien, ifølge målingen.

Les også: – Folk ser seg selv i Joe Biden (+)

Supporters of President Donald Trump cheer as he arrives for a campaign rally at Michigan Sports Stars Park, Sunday, Nov. 1, 2020, in Washington, Mich. (AP Photo/Evan Vucci)

President Donald Trumps tilhengere tok ham varmt imot på Michigan Sports Stars Park i utkanten av Detroit søndag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Tilbake til Grand Rapids

Mandag skal Trump holde et nytt valgkampmøte i North Carolina, nærmere bestemt i Fayetteville der uværet tvang ham til å utsette et besøk før helgen. Deretter drar han tilbake til den avgjørende delstaten Pennsylvania, hvor han holdt fire valgkampmøter også lørdag.

Dagen før valget skal Trump møte velgere i Joe Bidens hjemby Scranton, før han har planlagt to nye møter i vippestaten Michigan.

Han skal også innom delstaten Wisconsin, nærmere bestemt i Kenosha som ble rammet av store protester og opptøyer etter at politiet skjøt en svart 29-åring sju ganger i ryggen foran øynene på de tre barna hans.

Valgkampen avsluttes etter planen med en ny opptreden i Grand Rapids i Michigan sent mandag kveld. Det var også her Trump avsluttet valgkampen før forrige valg i 2016.

Presidentvalget vant han etter å ha sikret seg de tradisjonelt demokratiske delstatene Michigan, Pennsylvania og Wisconsin.

Nyeste fra Dagsavisen.no: