Verden

«En kamp for nasjonens sjel», kaller Joe Biden det. Men hva er Bidens politikk, løfter og visjoner?

Her er sakene som står på hans agenda hvis han blir president.

Å gjenopprette USA som det var før Trump, var og er en viktig sak for Joe Biden dersom han blir president. Men det spesielle året 2020 har endret Bidens fokus i kampanjen de siste månedene.

– Å bringe landet sammen igjen og gjenopprette normalitet har et ganske annerledes innhold enn hva det hadde for ett år siden, sier politisk reporter Alexander Burns i podkasten The Daily fra The New York Times.

I Demokratenes primærvalg var Joe Bidens hovedbudskap at Trump måtte slås, og at Biden var den rette til å gjøre det. Da han ble presidentkandidat og koronapandemien samtidig økte i omfang, ble Biden tydeligere både på hvordan han vil håndtere koronakrisen og hvilke andre mål han har for sitt presidentskap.

Nå kobler han sine fanesaker så ofte som mulig direkte til koronakrisen, for å vise nødvendigheten av dem.

– Når han snakker om sine planer for helse, barneomsorg eller klima, snakker han om det som en respons til krisen, selv om noen av planene kom forut for krisen, sier Burns.

Les også: Fire år med Trump: Dette skjedde med løftene hans 

Dette vil han

Hva kan vi se for oss fra Joe Biden dersom han blir president? Her er et utvalg av sakene Biden har satt på agendaen:

Takle koronaepidemien

Koronapandemien er blitt en sentral del av valgkampen, og Biden ønsker å vise kontrasten mellom ham og Trump i håndteringen av krisen.

Hans viktigste budskap er at han ønsker å lytte til vitenskapen, og at myndighetenes helsetiltak må være basert på rådene fra helseeksperter. Han ønsker med det å gjenopprette tilliten til myndighetenes håndtering. Han vil dessuten at føderale myndigheter skal ta et større ansvar for hele krisehåndteringen enn det man ser i dag. Blant annet vil han tilføre penger fra sentralt hold til delstater og lokale myndigheter, slik at de er bedre rustet til å takle krisen, ikke minst de økonomiske konsekvensene av den.

FILE - In this Wednesday, March 11, 2020 file photo, a technician prepares COVID-19 coronavirus patient samples for testing at a laboratory in New York's Long Island. Wide scale testing is a critical part of tracking and containing infectious diseases. But the U.S. effort has been plagued by a series of missteps, including accuracy problems with the test kits the CDC sent to other labs and bureaucratic hurdles that slowed the entrance of large, private sector labs. (AP Photo/John Minchillo)

Biden vil ha større føderal innsats mot koronakrisen. Foto: AP/NTB

Han ønsker å øke koronatestingen og smittesporingen. Han vil at alle skal få gratis testing og behandling, og at alle får tilgang på en vaksine når den kommer. Han ønsker klare og utvetydige nasjonale retningslinjer for koronahåndtering og tiltak.

Biden ønsker også maskepåbud utenfor hjemmet.

Han vil gjenoppbygge mekanismer for å forebygge og håndtere pandemitrusler som er avviklet under Trump, og vil blant annet gjenopprette USAs forhold til Verdens helseorganisasjon, WHO, som Trump har stanset støtten til.

Les også: Alt du trenger å vite om valget i USA  

Bedre folks økonomi 

Å skaffe jobber og bygge opp økonomien er målet med Bidens plan «Build back better», som er en bærebjelke i hans program. Den innebærer blant annet planer som skal sikre nye arbeidsplasser i industri og teknologi, og også enorme investeringer i infrastruktur som veier, broer og skoler. Han vil også ha en massiv føderal investering i 100.000 nye arbeidsplasser i det offentlige helsevesenet. I planen ligger også å sikre at det skal bli lettere for alle å få råd til barnehageplasser.

Nurses and healthcare workers gesture hearts in celebration of Nurse Week and International Nurses Day outside Mt. Sinai Oueens in the Queens borough of New York City on May 12, 2020. (Photo by Angela Weiss / AFP)

Å skaffe 100.000 flere jobber i helsevesenet er noe av det Biden ønsker. Her helsearbeidere i New York. Foto: AFP/NTB

Biden vil styrke arbeidstakernes situasjon gjennom flere tiltak. Blant annet vil han øke den føderale minstelønna til 15 dollar i timen. Han vil styrke muligheten til å organisere seg i fagforeninger og drive felles lønnsforhandlinger, og kjempe mot ordninger som bidrar til å holde arbeidstakeres lønn nede.

En fellesnevner for mange av hans saker er å bygge opp middelklassen ved å styrke folk økonomisk. Biden vil styrke sosialhjelpen, og hjelpe flere i middelklassen til å få mulighet til å spare mer.

Biden trekker spesielt fram eldre amerikanere og amerikanere i distriktene: Han vil sikre eldre innbyggere en tryggere økonomi, blant annet ved at flere får råd til helsehjelp. Han vil ha en utviklingsstrategi for distriktene som gir unge mennesker flere muligheter til å bo og jobbe i Distrikts-USA.

Les også: Biden leder – men her er faktorene som likevel kan gi Trump-seier (+)

Gi helsehjelp for alle

Biden har som mål at alle amerikanere skal ha tilgang til god helsehjelp. Han ønsker å bygge videre på og utvide Obamacare (Affordable Care Act er det offisielle begrepet), som han var med på å innføre da han var visepresident under Barack Obama, og som sikret at flere fikk tilgang til helsehjelp. Obamacare er noe Trump ønsker å avskaffe.

Former U.S. President Barack Obama reacts as he hosts a pre-election drive-in rally to campaign on behalf of Democratic presidential nominee and his former Vice President Joe Biden in Orlando, Florida, U.S. October 27, 2020.  REUTERS/Eve Edelheit     TPX IMAGES OF THE DAY

Biden ønsker å bygge videre på Obamacare. Her er Barack Obama under et valgmøte for Biden i Orlando, Florida, nylig. Foto: Reuters/NTB

Han ønsker å utvide antallet som får tilgang til helsehjelp, blant annet ved å gi alle mulighet til å velge et offentlig tilbud. Han ønsker å sikre tilgang til dette tilbudet for personer som i utgangspunktet kvalifiserer til å bli med i det offentlige helseprogrammet Medicaid, men som ikke får tilgang fordi de blir forhindret på delstatsnivå. Medicaid er ment å dekke helsehjelp til lavinntektsfamilier, og programmet ble utvidet med Obamacare, men i praksis er det mange som ikke får tilgang.

Helse har vært et omstridt tema også internt blant Demokratene. Under primærvalget støttet ikke Biden motkandidaten Bernie Sanders’ foreslåtte medisin, Medicare for All. Mens Sanders ønsker å avskaffe private helseforsikringer og erstatte det med et offentlig program for alle, ønsker Biden å gi amerikanere en mulighet til å velge et offentlig tilbud («public option») som et alternativ til private helseforsikringer.

Biden ønsker også økt satsing på store helseutfordringer som kreft, Alzheimer, opiodavhengighet og mental helse. Han ønsker også å motarbeide angrep mot retten til abort, og gjenopprette føderal finansiering av Planned Parenthood, som blant annet informerer om abort.

Les også: Personlige tragedier og 50 år i politikken: Dette er Joe Bidens liv (+)

Bedre utdanning

I skolepolitikken trekker Joe Bidens kampanje fram Biden og kona Jill som et tospann som vil kjempe for bedre utdanning. Jill Biden har vært lærer i 30 år og vil jobbe for utdanning dersom hun blir førstedame. «Alle som jobber med utdanning fortjener en partner i Det hvite hus. Med president Joe Biden og førstedame Jill får de to», hevder Biden-kampanjen.

Jill Biden, the wife of Democratic presidential candidate Joe Biden, speaks during a Back to School Tour at Shortlidge Academy in Wilmington, Delaware, on September 1, 2020. (Photo by JIM WATSON / AFP)

Jill Biden har vært lærer i 30 år og brenner for skolen. Joe Biden vil blant annet satse mer på lønn og utdanning for lærere. Foto: AFP/NTB

Joe Biden vil øke lærerlønningene, og utvide mulighetene til etterutdanning og oppdatering for lærere. Han vil også øke antall helse- og sosialarbeidere i skolen. Han vil sikre alle barn tilgang til førskole, og eliminere gapet mellom rike og fattige skoler: «Et barns framtid skal ikke bestemmes av postnummeret».

Biden mener at to år på college skal være gratis.

Kjempe for klima

Joe Biden vil sette klima på dagsorden. «Joe Biden vet at det ikke er noen utfordring som er større for landet vårt og verden», sier kampanjen hans. Han har lagt fram planen «Clean Energy Revolution» om hvordan klimakrisen skal takles.

FILE PHOTO: Democratic 2020 U.S. presidential candidate and former Vice President Joe Biden walks past solar panels while touring the Plymouth Area Renewable Energy Initiative in Plymouth, New Hampshire, U.S., June 4, 2019.   REUTERS/Brian Snyder/File Photo/File Photo

Joe Biden på solcelleanlegg i New Hampshire. Foto: Reuters/NTB

Han ønsker at USA blir en supermakt for ren energi, med mål om at landet skal ha en økonomi som er basert på 100 prosent ren energi. Han vil gjøre USA utslippsfritt innen 2050 gjennom store investeringer i fornybar energi. Fra dag én som president vil han signere en rekke presidentdekreter som går mye lenger enn hva han gjorde sammen med Obama.

Han vil fra dag én ta USA tilbake i Parisavtalen, som Trump har tatt landet ut av. «Han vil gå mye lenger enn det. Han vil lede et forsøk på å få alle viktige land til å øke ambisjonene for egne klimamål», sier Biden-kampanjen.

Biden ønsker å stanse subsidiering av fossilindustrien, og vil ikke ta imot donasjoner derfra. Biden har imidlertid sagt at han ikke vil forby «fracking», en omdiskutert metode for utvinning av petroleumsråstoff fra fossile bergarter.

Les også: Derfor er posten et stridstema i USA-valget: Spørsmål og svar

Gjenreise USA i verden

Joe Biden er opptatt av USAs posisjon og ansvar internasjonalt. Han vil reparere forholdet til allierte og sørge for at USA tar tilbake rollen som «moralsk og økonomisk leder av verden». Han mener dette er viktig på områder som klima, atom, handel, flyktninger og menneskerettigheter.

The UN Security Council holds a meeting on the Middle East, including the Palestinian question, in this Wednesday, Nov. 20, 2019 file photo, at United Nations headquarters. The coronavirus that has claimed nearly 1 million lives has underscored the failure of the United Nations to bring countries together to defeat it. “We could criticize the U.N. for this — but who are we really talking about, when we blame `the U.N.?'” Switzerland President Simonetta Sommaruga asked. “We are in fact talking about ourselves, because the U.N. is its member states. And it is often member states that stand in the way of the U.N.’s work.”(AP Photo/Mary Altaffer, File)

Biden vil ha USA tilbake i en ledende verdensrolle. Her fra FNs sikkerhetsråd. Foto: AP/NTB

Biden mener USAs politikk nasjonalt og internasjonalt er sterkt knyttet sammen, og at USA igjen må gjenopprette et anstendig lederskap. Han mener at USA, for å ha en ledende rolle internasjonalt, må gå fram som et godt eksempel på hjemmebane. Han vil derfor styrke demokratiet i USA gjennom en rekke tiltak blant annet innen utdanning, rettsvesenet og stemmerettigheter. Han vil gjenreise USAs moralske lederskap blant annet gjennom endringer i immigrasjonspolitikken, for eksempel ved å stanse separasjon av barn og foreldre ved grensen, og avvikle innreiseforbudet for folk fra en gruppe muslimske land. Han vil også avvikle den såkalte «global gag rule», som i dag stanser penger til organisasjoner internasjonalt som kan knyttes til abort eller informasjon om det.

Biden sier at han som president «aldri vil nøle med å beskytte det amerikanske folk, inkludert med makt, når det er nødvendig».

– Men bruk av makt skal være den siste, ikke den første, utvei – brukt bare for å forsvare våre vitale interesser, når målet er klart og oppnåelig, og med samtykke fra det amerikanske folk», skriver Biden-kampanjen under dette punktet på Joe Bidens nettside.

Biden vil avslutte deltakelsen i krigene i Afghanistan og Midtøsten, og bringe det store flertall av amerikanske styrker hjem fra Afghanistan, og heller konsentrere seg om bekjempelse av Al-Qaida og IS.

«Å bli sittende fast i konflikter som ikke kan vinnes svekker bare kapasiteten vår til å lede på andre områder som krever vår oppmerksomhet», mener Biden.

Bekjempe rasisme og ulikhet

Joe Biden har en egen plan for «Black America», der det å oppheve ulikheter som spesielt rammer etniske minoriteter er et mål. «Han stiller som president for å gjenoppbygge økonomien på en måte som tar alle med, og det starter med å fjerne rasisme i lovene våre, i politikken vår, i institusjonene våre og i hjertene våre,» heter det fra Biden-kampanjen.

LOUISVILLE, KY - OCTOBER 22: Kentucky State Representative, Attica Scott, addresses Black Lives Matter demonstrators as they gather in a park in protest against police brutality on October 22, 2020 in Louisville, Kentucky. Protests were sparked by the March 13, 2020 killing of Breonna Taylor by Louisville Metro Police during the execution of a no-knock raid on her apartment.   Jon Cherry/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Biden sier han vil kjempe for at afroamerikanere skal ha like gode muligheter som andre. Her under en Black Lives Matter-protest i Kentucky. Foto: AFP/NTB

Målet er blant annet å lukke velferdsgapet mellom etniske grupper, å bekjempe ulikheter mellom etniske grupper i utdanningssystemet, investere for å bekjempe helseulikheter og jobbe for mer rettferdighet i rettssystemet. Biden har snakket mye om behovet for en politireform etter protestene som har oppstått i kjølvannet av politivold mot svarte. Demokratene ønsker blant annet tiltak som forebygger maktmisbruk i politiet og holder politifolk ansvarlig når det skjer.

Biden vil kjempe mot udemokratiske endringer som for eksempel gjør det vanskeligere å stemme i valg for enkelte folkegrupper, som afroamerikanere.

Les også: Dette er vippestatene som kan avgjøre valget i USA 

Nyeste fra Dagsavisen.no: