Verden

Russland mener anklagene om dataangrep er uten bevis

Lederen for den internasjonale komiteen i den russiske dumaen, Konstantin Kosatsjev, mener Norge ikke har bevis for anklagene om russisk dataangrep.

Deputies, some wearing face masks to protect against the coronavirus disease, listen and sing the national anthem during the first plenary session of the State Duma's autumn session in Moscow on September 15, 2020. (Photo by - / Russia's State Duma PR department / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russia's State Duma / handout" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

I en uttalelse til nyhetsbyrået Tass avviser Kosatsjev anklagene.

– Som vanlig kommer anklagene uten at de (Norge) bryr seg om bevis eller noen diskusjon med Russland på ekspertnivå, sier Kosatsjev til Tass.

Han viser også til hendelsen i 2018 da en diplomat ble pågrepet av PST etter tips fra ansatte på Stortinget om at han kunne være en etterretningsagent. Saken ble til slutt henlagt.

– Da ba ikke Stortinget eller den norske regjeringen om unnskyldning engang, sier Kosatsjev.

Les også: Russlands ambassade innkalt til UD – Søreide bygger anklagen på tydelige analyser

– Fullstendig tull

Lederen for utenrikskomiteen i det russiske parlamentet, Leonid Slutskij, omtaler de norske anklagene om et russisk dataangrep for fullstendig tull.

Slutskij sier til nyhetsbyrået Tass at «det ikke er første gang Norge blir et gissel for det generelle anti-russiske hysteriet».

Det gjør han etter at utenriksminister Ine Eriksen Søreide tirsdag anklaget Russland for å ha stått bak dataangrepet mot Stortinget i sommer.

– Fullstendig tull. For å komme med slike uttalelser er det nødvendig å ha sterke bevis. Og her sies det at det er høyst sannsynlig, sier Slutskij.

Han viser til at Norge tidligere i år utviste en russisk diplomat etter at en norsk statsborger i august ble pågrepet da han satt i møte med det Politiets sikkerhetstjeneste omtaler som en russisk etterretningsagent.

– Dette var et alvorlig skritt mot en forverring av russisk-norske forhold. Påstander om russiske nettangrep mot det norske parlamentet er nok et skritt i samme retning, sier Slutskij.

Les også: Regjeringen mener Russland står bak datainnbruddet på Stortinget