Verden

USA-ekspert om Trumps koronahåndtering: – Det er altfor seint å snu nå

Donald Trump viser fortsatt ingen evne til å ta koronaviruset så alvorlig som mange ønsker, sier Henrik Heldahl i Amerikanskpolitikk. Spørsmålet er hvordan velgerne reagerer på presidentens sykdom.

Onsdag kveld amerikansk tid møtes Mike Pence og Kamala Harris til visepresidentdebatt i USA. De siste dagene har handlet om Donald Trumps koronasykdom, og det er på forhånd ventet at Pence vil måtte svare for seg om håndteringen av pandemien.

Visepresidenten leder Trumps innsatsstyrke mot utbruddet, og har fått kritikk for innsatsen så langt. 

Når Pence og Harris møtes til dyst, er det med enda strengere smittevernrutiner enn i debatten mellom Trump og Joe Biden forrige uke. De skal sitte fire meter fra hverandre, med pleksiglass mellom seg for ekstra beskyttelse. Pence-rådgivere sa mandag at de ikke støttet pleksiglass-bruk, og at det var en pågående diskusjon.

– Hvis senator Harris vil ha en festning rundt seg selv, kjør på, sa Pence-talskvinne Katie Miller til Politico.

En talsperson for Harris svarte med å trekke fram at Pence har ansvar for koronahåndteringen.

– Interessant at Katie Miller latterliggjør det at vi vil ha pleksiglass på debattscenen, når hennes egen sjef angivelig leder innsatsgruppa mot covid-19 og burde ta til orde for dette, skriver talsperson Sabrina Singh på Twitter. 

U.S. Vice President Mike Pence and his wife Karen arrive ahead of the vice presidential debate in Salt Lake City, Utah, U.S., October 5, 2020.   REUTERS/Brian Snyder

Visepresident Mike Pence med kona Karen ankom mandag Salt Lake City før visepresidentdebatten. Foto: Brian Snyder/Reuters/NTB

Les også: Da The Rolling Stones kastet ut Donald Trump (+)

Tilbake

Donald Trump er nå tilbake i Det hvite hus etter tre dager på sykehus. Den koronasmittede presidenten ble utskrevet mandag kveld, og han var rask med å nedtone faren ved viruset på Twitter.

– Ikke vær redd for covid. Ikke la det dominere livet ditt, skrev Trump mandag.

Smitteverneksperter har gått hardt ut mot utspillet, ifølge NTB.

– Dette er en urimelig melding. Jeg vil gå så langt som å si at dette kan forverre spredningen av viruset, sier doktor Sadiya Khan ved University Feinberg School of Medicine.

Over sju millioner amerikanere er bekreftet smittet av koronaviruset så langt, og det er meldt om over 210.000 koronarelaterte dødsfall. 

Les også: Smitteeksperter provosert av Trump-melding

Oppslutning

Det er vanskelig å vite om Trumps sykdom har påvirket presidentkampen, skriver nettsida FiveThirtyEight. YouGov gjennomførte meningsmålinger både før og etter diagnosen, og Demokratenes Joe Biden leder med 8 prosentpoeng i begge. Andre målinger øker Bidens ledelse med 1 prosentpoeng siden fredag.

Etter hvert som situasjonen utvikler seg og andre smittetilfeller blir kjent, kan det endre seg, skriver de. Endret politikk, for eksempel hvis Trumps medarbeidere i større grad begynner å bruke ansiktsmasker, kan også spille inn på hvordan velgerne blir påvirket. Det samme kan eventuell endret holdning fra Trump.

Mellom fredag og mandag ble det gjort fem meningsmålinger der amerikanere ble spurt om hva de mener om Trumps diagnose, og hvordan det har, eller ikke har, påvirket hva de selv tenker om koronaviruset. Et funn som stikker seg fram, er at et flertall, også flere republikanere, mener Trump ikke har tatt viruset alvorlig nok.

I en måling fra Reuters og Ipsos svarer 65 prosent at de mener Trump kunne unngått smitte hvis han hadde tatt viruset mer alvorlig. Ni av ti demokrater som svarte, sa seg enige i påstanden. Fem av ti republikanere gjorde det samme. 

Kritikk for biltur

Flere i Trumps krets er den siste uka bekreftet smittet av viruset, blant dem førstedame Melania Trump, rådgiver Hope Hicks, flere senatorer og Republikanernes leder, Ronna McDaniel.

Trumps-valgkampteam fortsetter likevel planleggingen av store folkemøter, skriver The Washington Post. Visepresident Mike Pence skal etter planen delta på et valgkampmøte i Arizona torsdag.

Neste presidentdebatt skal etter planen holdes 15. oktober, men det er langt fra sikkert at det vil la seg gjøre. For selv om Trump mandag ble utskrevet fra sykehus, gjenstår mange ubesvarte spørsmål om hvor syk han faktisk var, og veien videre.

Legen hans, Sean Conley, sa mandag morgen at Trump fortsatt var smittebærende.

I helgen skapte Conely usikkerhet om nøyaktig når presidenten først testet positivt på viruset, i tillegg til at han lørdag ikke svarte på spørsmål fra journalister om hvorvidt Trump hadde trengt ekstra oksygen. Søndag holdt han en ny pressekonferanse, og fortalte blant annet at Trump hadde fått tilført oksygen, men var på bedringens vei.

Seinere samme dag satte Trump seg i en bil og forlot sykehuset for å kjøre en runde og hilse på tilhengerne som hadde samlet seg utenfor.

Bilturen har fått kraftig kritikk, blant annet fordi Secret Service-agenter satt i bilen sammen med presidenten, som kun så ut til å ha på seg en ansiktsmaske av stoff.

– Dette er galskap, skrev James P. Phillips, en lege ved Walter Reed-sykehuset, på Twitter.  

Secret Service-agentene var iført munnbind og annet beskyttelsesutstyr. Ifølge Fox News var det hele klarert med medisinsk personell, men det er spekulert på om det var et kompromiss mellom Trump og legene. Trump skal ha ønsket å forlate Walter Reed-sykehuset allerede søndag, mens legene ville holde ham der lenger, hevder kilder overfor The New York Times.

Les også: USA-kjenner om at høyesterett kan måtte avgjøre valget: – Tror de vil gripe inn

– For seint å snu

Kommentator Henrik Heldahl i Amerikanskpolitikk.no sier i podkasten «2020» at alle har forstått at bilturen var helsefarlig. 

– Jeg tror mange republikanere og moderate konservative der ute ønsket at han skulle vise ydmykhet. Ute av sykehuset gjør han det motsatte og sier «Ikke vær så redd for covid, dette har jeg klart». Han viser fortsatt ingen evne til å det like seriøst som mange ønsker, og til å ha en forsonende tone, fortsetter Heldahl.

A car with US President Trump drives past supporters in a motorcade outside of Walter Reed Medical Center in Bethesda, Maryland on October 4, 2020. (Photo by ALEX EDELMAN / AFP)

Donald Trump på biltur utenfor sykehuset. Foto: Alex Edelman/AFP/NTB

I podkasten, som er et samarbeid mellom Amerikanskpolitikk og Dagsavisen, sier Heldahl at Trump ønsker å vise styrke, og ikke klarer å ta en offerrolle.

– Grunnen til at han ikke gjør det, er fordi det er altfor seint å snu nå. Vi vet fra Bob Woodward-intervjuet at Trump var klar over hvor farlig viruset er helt fra starten av. Han er like klar over det som oss, også nå, men at han valgte å ta en strategi der han gjorde det motsatte av hva den informasjonen skulle tilsi, sier Heldahl.

Kommentator Vårin Alme legger til at i tillegg til at vi ikke vet hvor syk presidenten og andre rundt ham er, drypper det ned på andre som er på valg. Det blir enda vanskeligere for dem å snakke om annet enn pandemien, sier hun.

Hør hele podkasten «2020» fra Amerikanskpolitikk.no og Dagsavisen her: 

Trump-administrasjonens håndtering av pandemien har fått fornyet kritikk etter at det i september ble publisert utdrag fra den siste boken til gravejournalisten Bob Woodward. Trump innrømmer der at han forøkte å tone ned konsekvensene av utbruddet for å ikke skape panikk.

Abort og LHBT-rettigheter

I onsdagens debatt møtes to kandidater som står langt fra hverandre ideologisk, særlig i spørsmål om abort og LHBT-rettigheter. Pence er dypt konservativ og religiøs, og motstander av både abort og utvidede rettigheter for lesbiske og homofile.

Da Harris ble utpekt til Bidens visepresidentkandidat, ble hennes årelange kamp for LHBT-rettigheter trukket fram, skriver NBC News.

SAN FRANCISCO, CALIFORNIA - JUNE 30: Democratic presidential candidate U.S. Sen. Kamala Harris (D-CA) waves to the crowd as she rides in a car during the SF Pride Parade on June 30, 2019 in San Francisco, California. Sen. Harris spent the weekend in the San Francisco Bay Area where she attended a fundraiser and the annual SF Pride Parade.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Kamala Harris fra Pride-paraden i San Francisco i 2019. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/NTB

Tradisjonelt har visepresidentdebattene fått mindre oppmerksomhet enn presidentdebattene, men det er ventet at flere vil følge med i år.

For ei uke siden møttes Trump og Joe Biden til det som ble en kaotisk duell, med munnhuggeri, personangrep og stadige avbrytelser. Trump fikk i ettertid krass kritikk for å ikke ha tatt avstand fra høyreekstreme og hvit makt-grupper.

Les også: Frykt for trusler og bråk i presidentvalget i USA

Problem

Med Trump ute av sykehuset, gjenopptok Biden kritikken mot koronahåndteringen mens han drev valgkamp i Miami, skriver The Guardian. På et folkemøte arrangert av NBC News ble Biden spurt om Trumps forsøk på å nedtone faren ved viruset.

– Jeg håper ingen sitter igjen med budskapet om at det ikke er et problem. Det er et alvorlig problem. Det er en internasjonal pandemi, og vi har 4 prosent av befolkningen og 20 prosent av dødsfallene, sa Biden.

Biden har gjennom hele pandemien vært nøye med å bruke munnbind eller ansiktsmaske mens han er ute blant folk, noe Trump forsøkte å latterliggjøre ham for i debatten.

Les også kommentar: Hva kan gå galt 3. november?

Visepresidentdebatten sendes natt til torsdag norsk tid. Torsdag morgen får du helt ferske analyser av debatten fra Dagsavisen og Amerikanskpolitikk i podkasten «2020».

Mer fra Dagsavisen