Verden

156 land inkludert Norge forpliktet til COVAX-samarbeidet

Kina, USA og Russland er ikke med i vaksinesamarbeidet, som skal sikre rettferdig fordeling av koronavaksiner.

FILE PHOTO: A small bottle labeled with a "Vaccine" sticker is held near a medical syringe in front of displayed "Coronavirus COVID-19" words in this illustration taken April 10, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Norge er blant de 64 høyinntektslandene som deltar i samarbeidet og fullfinansierer sin egen deltakelse i mekanismen. I tillegg deltar 92 lavinntektsland, som kan få støtte til innkjøp av vaksiner.

Stormaktene USA, Russland og Kina har imidlertid så langt takket nei til å delta.

Amerikanske myndigheter opplyste tidligere denne måneden at de ikke vil være med i Covax-samarbeidet. En talsmann i Det hvite hus begrunnet dette med at samarbeidet kan påvirkes av Kina og Verdens helseorganisasjon (WHO), som han anklaget for korrupsjon.

Statsminister Erna Solberg (H) sa i etterkant at hun hadde håpet at USA ville delta og at hun var skuffet over den amerikanske beslutningen.

Les også: Foreslår nye koronarelaterte tiltak for 6,1 milliarder kroner

Vil inngå avtaler

At en lang rekke andre land nå har sluttet seg til samarbeidet, gjør det mulig for Covax å undertegne formelle avtaler med vaksineprodusenter som er partnere i prosjektet.

Målet er å sikre vaksinedosene som trengs for å få slutt på den akutte fasen av pandemien innen utgangen av 2021, het det i en pressemelding fra Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) mandag.

Antall land som deltar i samarbeidet, ventes å stige den nærmeste tiden.

– Vi forventer at 38 land til vil bli med i løpet av de kommende dagene. Mange har sagt at de vil følge etter. Dette er viktig, sier direktør Seth Berkley i vaksinealliansen Gavi på en pressekonferanse mandag.

Les også: Frykter koronakrisa kan føre til kraftig økning i barneekteskap: – Vi er veldig bekymret (+)

– Må handle raskt

CEPI, Gavi og Verdens helseorganisasjon (WHO) samarbeider om å lede Covax-mekanismen.

– Vi må fortsette å arbeide for rettferdig tilgang til vaksiner, tester og medisiner. For å bekjempe koronavirus-pandemien må velstående land handle raskt og utvise mot for å gjøre vaksiner og medisiner tilgjengelige for dem som ikke har råd til å betale selv, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) i en uttalelse.

I forrige uke opplyste regjeringen at Norge og Island sammen vil gi 64 millioner kroner til Covax-samarbeidet. I tillegg bidrar Norge med 64 millioner kroner som skal muliggjøre innkjøp av vaksinedoser til lavinntektsland.

Les også: Trump forventer nok vaksiner til alle i april