Verden

Babyer, mødre og sykepleiere drept i terrorangrep mot sykehus i Kabul

Spedbarn og nybakte afghanske mødre havnet midt i skuddlinjen da væpnede menn stormet et sykehus i Kabul tirsdag. Minst 16 liv gikk tapt, to av dem var babyer.

Bilde 1 av 2

Samme dag ble minst 24 mennesker drept og 68 såret i et selvmordsangrep under en begravelse i Nangarhar-provinsen nordøst i Afghanistan.

I Khost-provinsen ble et barn drept og ti andre såret da en bombe eksploderte på en markedsplass, og i Farah-provinsen ble to barn drept i et granatangrep.

President Ashraf Ghani beordret tirsdag ettermiddag landets sikkerhetsstyrker til å gjenoppta angrepene mot Taliban og andre opprørsgrupper.

– Jeg beordrer sikkerhetsstyrkene til å avbryte sin defensive rolle og gjenoppta offensive operasjoner mot fienden, sa Ghani.

Les Internasjonalen: Konflikter verden over er blitt verre under koronakrisen

Spedbarn

Foruten to spedbarn og flere nybakte mødre ble også flere sykepleiere drept i angrepet mot sykehuset i Kabul, opplyser en talsmann for innenriksdepartementet i landet.

Minst 15 andre ble såret i angrepet, blant dem barn, sier talsmannen Tareq Arian.

Over 100 kvinner og barn ble på dramatisk vis evakuert fra sykehuset mens angrepet pågikk. Bilder viser tungt bevæpnede soldater med spedbarn i armene.

Sykehuset består blant annet av en døgnåpen barselklinikk som drives av Leger Uten Grenser. Tre utenlandske statsborgere var blant dem som slapp uskadd fra angrepet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sjiamuslimsk område

Sykehuset som ble angrepet i Kabul, har cirka 100 sengeplasser. Det ligger i Dasht-i-Barchi, et område der det bor mange fra den sjiamuslimske hazara-minoriteten.

– Vi er kjent med det pågående angrepet mot sykehuset vi støtter. Afghanske sikkerhetsstyrker er på området. Prioriteten vår nå er sikkerheten til våre pasienter og ansatte, sa Karine Nordstrand, president i Leger Uten Grenser, i en epost til NTB mens angrepet fortsatt pågikk.

Tilbudet som organisasjonen driver ved sykehuset, er det eneste for akutte og kompliserte fødsler i et område med over 1 million innbyggere.

Les også: Trump lovte at IS var ferdige. Men hvor feil kunne han ta? (Dagsavisen+)

IS sto bak

Den ytterliggående sunnigruppa IS har tatt på seg ansvaret for angrepet mot begravelsen Nangarhar-provinsen, men uten å nevne angrepet mot sykehuset i Kabul.

IS har hatt et relativt lite nærvær i Afghanistan, men har gjennomført en rekke terroraksjoner mot sivile mål de siste årene, blant annet i Kabul.

Det er et gjestehus like bak sykehuset der det bor utlendinger, og sikkerhetskilder opplyser til TOLOnews at de tre angriperne forsøkte å ta seg dit. Dette skal de ikke ha lykkes med.

Tirsdag ettermiddag meldte lokale medier via Twitter at alle de tre angriperne var drept.

– Full panikk

En barnelege som klarte å flykte fra sykehuset, forteller til nyhetsbyrået AFP at han hørte en kraftig eksplosjon ved inngangspartiet.

– Sykehuset var fullt av pasienter og leger, det var full panikk inne, sier han.

Også utenlandske soldater ankom sykehuset for å delta i operasjonen, oppgir en reporter fra TOLOnews.

Norge har rundt 60 spesialsoldater som er stasjonert i Kabul og som samarbeider tett med det afghanske politiets spesialstyrke. Forsvaret vil ikke kommentere hvorvidt de deltok i aksjonen ved sykehuset.

– Forsvaret kan ikke kommentere pågående operasjoner, sa pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

– Støtter i ekstremsituasjoner

Han viste i stedet til en generell uttalelse på hjemmesiden der det står at norsk personell vil ha en tilbaketrukket rolle under det afghanske spesialpolitiets oppdragsløsning, men med mulighet til å yte direkte støtte i ekstremsituasjoner.

Angrepet skjer dagen etter at fire veibomber eksploderte nord i Kabul. De såret fire sivile, deriblant et barn. IS har påtatt seg ansvaret for bombeeksplosjonene. Senere mandag meldte afghansk etterretning at de hadde pågrepet en IS-leder i regionen, Zia-ul Haq, også kjent som Shaikh Abu Omer Al-Khorasani.

IS sto også bak et angrep mot et av landets største sykehus i mars 2017. Da ble rundt 50 mennesker drept, blant dem både helsepersonell og pasienter.

Mer fra Dagsavisen