Verden

Ap krever svar om de enorme Equinor-tapene i USA

Equinor har tapt rundt 200 milliarder kroner i løpet av sine 20 år i USA. Oljeminister Tina Bru (H) forventer at selskapet har styring og opptrer ryddig. Espen Barth Eide i Ap er sjokkert og krever svar.

– Dette var ikke noe hyggelig å lese, oppsummerer olje- og energiminister Tina Bru til Dagens Næringsliv.

Hun sikter til avsløringene i DN denne uka om at den norske oljegiganten Equinor har tapt rundt 200 milliarder kroner i løpet av de 20 årene konsernet har vært i det amerikanske markedet. Tapene skyldes ikke bare feilslåtte investeringer i en periode med oljepriser over 100 dollar fatet, avsløringene vitner om rot, ukultur, sløsing og inkompetanse, ifølge avisens politiske redaktør, Frithjof Jacobsen.

– Som de fleste ble jeg overrasket over forretningskulturen og kritikken i den interne revisjonen. Jeg forventer at et selskap hvor staten har en stor eierandel, opptrer ryddig og har styring. Det er bra at Equinor selv mener de har ryddet opp, sier oljeministeren.

Les også: Equinor har tapt 200 milliarder kroner i USA

Equinor bekrefter

Konsernet har brukt store ressurser på å rydde opp etter at de enorme tapene kom for en dag i 2013 og etter oljepriskollapsen i 2014, ifølge informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen. Han framholder at deler av dem skyldes tidspunktet daværende Statoil gikk inn i USA på – da kostnadsnivået og oljeprisene sto i taket – men medgir at det var betydelige «internkontrollutfordringer» i USA.

– Våre internkontrollsystemer oppdaget i 2013 og på starten av 2014 at vi hadde noen alvorlige utfordringer, blant annet knyttet til kostnader på en rekke områder. Det var helt uakseptabelt og måtte tas tak i. Det andre var at det ikke var god nok kontroll på de økonomiske systemene, noe som var helt nødvendig å ta opp, sier Pedersen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Krever svar

Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide er sjokkert over saken og krever svar.

– Det er rett og slett sjokkerende lesning. Det vi nå hører, er at de tingene som avdekkes av Dagens Næringsliv, har vært kjent i mange år, sa han da han var gjest i Politisk kvarter fredag morgen.

– Jeg er glad for at Equinor og Pedersen nå legger seg flate og på en måte bekrefter historiens innhold, samt at de sier at dette tar man tak i, sa han videre.

Han poengterer likevel at staten eier to tredeler av Equinor, et norsk selskap som «skal representere noen grunnleggende norske verdier», og varsler oppvask. Den rødgrønne regjeringen, hvor også Eide var statsråd, styrte landet i åtte av de 20 årene det er snakk om.

– Hva visste regjeringen om dette? Er det noe i styringsdialogen som har gått feil, eller er det tvert imot at man synes dette var greit og bare overlot til ledelsen å rydde opp i dette? Det kommer mange viktige spørsmål i oppfølgingen av dette, sa Eide.

Vil informere Stortinget

Tina Bru ville ikke delta i Politisk kvarter, men sa tidligere fredag at hun vil informere Stortinget dersom det kommer spørsmål derfra. Nå sier hun at hun som en av eierne av Equinor, forventer en annen internkontroll enn det som har vært.

Selv om vi er største eier, så har vi den samme informasjonen som de øvrige aksjonærene. Vi har ikke hatt – og skulle heller ikke ha – tilgang til selskapets interne rapporter. Det skal styret og selskapet håndtere. Det er deres ansvar å drive god forretningskultur og internkontroll, sier hun.

Kommentar: Equinors store USA-skandale

Mer fra Dagsavisen