Verden

Disse står igjen – hvem er de demokratiske kandidatene?

Hva vil de, hvem er de – og hvem av dem er i siget? Her er de håpefulle demokratiske kandidatene som står igjen foran supertirsdag.

Det står om 14 delstater når fem demokratiske kandidater kjemper om velgerne på supertirsdag i USA.

Disse står det om:

Bernie Sanders (78):

Democratic presidential candidate Sen. Bernie Sanders, I-Vt., speaks to supporters at a caucus night campaign rally in Des Moines, Iowa, Monday, Feb. 3, 2020. (AP Photo/Matt Rourke)

Hva: Senator fra Vermont.

Posisjon: Nummer en på nasjonale målinger, med 27.5 prosent, ifølge RealClearPolitics. Favoritt foran en rekke av delstatene som skal stemme supertirsdag, blant annet i California og Texas, to folkerike stater som gir mange delegater.

Tilhørighet: På venstresiden i partiet. Kaller seg «demokratisk sosialist».

Politikk: Helseforsikring for alle («Medicare for all»), fjerne studieavgifter, heve minstelønna, øke skattene for de rikeste.

Fordel: Fikk et kraftig momentum etter nominasjonsvalgene i de første tre delstatene i februar. Skapte enormt engasjement i sin leir da han stilte i kandidatkampen i 2016 mot Hillary Clinton. Har klart å bevare entusiasmen blant sine tilhengere på venstresiden, særlig unge, som ser er ny sjanse nå, og ser ut til å ha utvidet sin appell til andre velgergrupper, blant annet latinovelgere. Representerer en radikal forandring, en «shake-up».

Ulempe: Alderen kan tale imot ham (men det gjelder flere av dem). Har lite appell hos svarte velgere (men langt bedre blant alle minoriteter sett under ett). Det har vært tvil om hvor mange som ønsker helsereformen hans. Det store spørsmålet er: Er han valgbar som president, eller for langt til venstre for amerikanske velgere? Én ting er demokratkampen, hva med presidentkampen mot Trump?

Joe Biden (77):

US Presidential candidate and former US Vice President Joe Biden addresses supporters and curious voters at the IBEW Local 490 in Concord, New Hampshire on February 4, 2020. - Democratic White House candidate Pete Buttigieg seized a shock lead in the chaotic Iowa caucuses, closely trailed by leftist senator Bernie Sanders, according to partial returns released on Tuesday after an embarrassing delay in reporting the results. Progressive standard-bearer Elizabeth Warren was in third place followed by Joe Biden, a disappointing showing for the former vice president who has claimed he is best positioned to defeat Donald Trump in November. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)

Hva: Tidligere visepresident under Barack Obama.

Posisjon: Ligger som nummer to gjennomsnittlig på nasjonale målinger. Fikk en elendig start i de første tre delstatene, men kom knallsterkt tilbake med en soleklar seier i South Carolina lørdag. Det har kastet ham tilbake i racet igjen, selv om han fortsatt ligger dårligere an enn Sanders.

Tilhørighet: Moderat demokrat.

Politikk: Å bygge opp middelklassen, investere i infrastruktur, avskaffe studieavgiftene.

Fordel: Den mest kjente og erfarne. Spiller på poenget at han er det sikreste kortet, fordi han er samlende og den som kan sikre mange sentrumsvelgere.  Ligger godt an blant afroamerikanske velgere og velgere uten høy utdanning, samt godt voksne. Fikk en kraftig boost av at Amy Klobuchar og Pete Buttigieg trakk seg like før supertirsdag og stilte seg bak Biden.

Ulempe: Kritikere mener alderen tynger og at han kan virke ufokusert og ikke representerer noe nytt og friskt. Han er «gammelt nytt» – kan han fenge nok? Trekker ikke så mange unge velgere. Kampanjen hans har ikke mye penger.

Elizabeth Warren (70):

Democratic presidential candidate Sen. Elizabeth Warren, D-Mass., speaks to supporters at a caucus night campaign rally, Monday, Feb. 3, 2020, in Des Moines, Iowa. (AP Photo/Sue Ogrocki)

Hva: Senator fra Massachusetts, tidligere jussprofessor ved Harvard.

Posisjon: På fjerdeplass på nasjonale målinger.

Tilhørighet: Til venstre i partiet. Står sterkt blant liberale og progressive.

Politikk: Kamp mot korrupsjon, kamp mot ulikhet og bedring av kår for middelklassen. Ønsker også en form for «Medicare for All».

Fordel: Representerer venstresiden og slik sett radikal endring, som Sanders. Oppfattes likevel som mindre polariserende enn Sanders. Oppfattes som energisk, målrettet og gjennomtenkt: «Jeg har en plan for dette». The New York Times ga sin støtte til Warren og Amy Klobuchar.

Ulempe: Har gjort det langt dårligere i de første nominasjonsvalgene enn det så ut til før de begynte. Har falt mellom «alle stoler» i racet; mellom Sanders på venstresiden og kandidater i sentrum. Dette har blitt en negativ spiral.

Michael Bloomberg (77):

WASHINGTON, DC - JANUARY 30: Democratic presidential candidate, former New York City Mayor Michael Bloomberg speaks about affordable housing during a campaign event where he received an endorsement from District of Columbia Mayor, Muriel Bowser, on January 30, 2020 in Washington, DC. The first-in-the-nation Iowa caucuses will be held February 3.   Mark Wilson/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Hva: Eksborgermester i New York, milliardær.

Posisjon: Outsider og joker. Kommer inn i racet først foran supertirsdag, ligger som nummer tre i målinger nasjonalt.

Tilhørighet: Moderat. Har vært republikaner.

Politikk: Økonomi, immigrasjon, våpenlover, klima.

Fordel: Har masse penger og et kjent navn. Bruker mye penger på TV-reklame, og satser på en knallstart når han kommer inn i racet først på supertirsdag. Beskrives som en «innbytter» som kan ta mange moderate stemmer.

Ulempe: Kan man kjøpe seg til president? Bloomberg vil beskyldes for det, og for ikke å ha respekt for systemet ved at han ikke deltar i de første valgrundene (han var for sen til å melde seg på). Med bakgrunn som republikaner og uavhengig anses han ikke som «ekte demokrat».

Stiller også, men uten sjanse:

Tulsy Gabbard (38)

Democratic presidential candidate Rep. Tulsi Gabbard speaks during a campaign event in Lebanon, New Hampshire, U.S., February 6, 2020.  REUTERS/Brendan McDermid

Trakk seg nettopp:

Pete Buttigieg (38) og Amy Klobuchar (59), som begge har stilt seg bak Joe Biden.

Les også: Han er Demokratenes Trump

Mer fra Dagsavisen