Verden

Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere

Tusener av katalanere demonstrerte i Barcelona og andre byer, for andre dag på rad, i protest mot at katalanske politikere er dømt til fengsel.

Tirsdag kveld samlet demonstranter seg utenfor den spanske regjeringens delegasjonskontorer i provinshovedstedene i Catalonia. Utenfor regjeringsbygningen i Barcelona sang folkemengden den katalanske nasjonalsangen, ropte «gatene vil alltid tilhøre oss» og «uavhengighet», og ropte slagord der de kalte spansk politi «okkupasjonsstyrker».

Der oppsto det sammenstøt da demonstranter kastet gjenstander mot politiet. Opprørspolitiet, som var i mindretall, brukte skjold og køller for å dytte folkemengden flere hundre meter unna. Folkemengden oppløste seg raskt etterpå, idet lyden av sirener og fyrverkeri fortsatte. I Girona, Lleida og Tarragona ble det også holdt demonstrasjoner. Aktivister samlet seg også i mindre byer i Catalonia.

Flytrafikk rammet

På flyplassen i Barcelona ble minst 45 flygninger innstilt tirsdag etter at tusener av demonstranter samlet seg i et forsøk på å blokkere veier og forstyrre driften.
Tidligere på dagen hadde aktivister blokkert flere veier i regionen, og togtrafikken ble delvis rammet.
Tirsdagens demonstrasjoner fant sted på oppfordring fra de to grasrotgruppene ANC og Omnium Cultural. Deres respektive ledere Jordi Sánchez og Jordi Cuixart ble mandag dømt til ni års fengsel. «Jordiene», som de kalles på folkemunne, satt i varetekt i nesten to år før mandagens dom falt.
Også mandag kveld samlet demonstranter samlet seg på flyplassen, noe som førte til 110 avlyste flyavganger. Tusenvis av passasjerer ble sittende fast. Over 170 personer ble skadd, blant dem 40 politifolk, i sammenstøt ved flyplassen og andre steder i Catalonia, og det kom meldinger om at politiet hadde brukt gummi- eller skumkuler mot demonstranter.

Ni politikere i fengsel

Demonstrasjonene mandag startet på oppfordring fra grasrotbevegelsen Demokratisk tsunami. Gruppen blir etterforsket, opplyser Spanias fungerende innenriksminister Fernando Grande-Marlaska.
Sinnet ble utløst av at spansk høyesterett tidligere på dagen dømte Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras til 13 års fengsel for oppvigleri og misbruk av offentlige midler. Tre andre tidligere politikere ble dømt til 12 års fengsel, mens de fem siste fikk straffer på mellom 9 og 11,5 års fengsel.
I alt var tolv personer tiltalt, men tre av dem slapp med bøter.
Seks av de dømte er tidligere medlemmer av regionsregjeringen I Catalonia, to er grasrotaktivister, mens én har vært president i den katalanske regionforsamlingen.

Folkeavstemning

Bakgrunnen for konflikten er forsøket på å løsrive regionen Catalonia fra Spania i 2017. Den daværende katalanske regjeringen holdt en folkeavstemning hvor 90 prosent stemte for uavhengighet – men hvor valgdeltakelsen var lav.
Avstemningen ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering. Likevel erklærte regionforsamlingen i Catalonia uavhengighet fra Spania.
Regjeringen i Madrid valgte å avsette de katalanske lederne, og flere av dem ble siktet. Regionens avsatte president Carles Puigdemont valgte å dra i eksil til Belgia.